Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna szerint pusztán nyomásgyakorlás az orosz nukleáris erők készültségbe helyezése


Az ukrán területvédelmi erők harcosa egy kiégett orosz katonai jármű tetején Harkivban 2022. február 27-én
Az ukrán területvédelmi erők harcosa egy kiégett orosz katonai jármű tetején Harkivban 2022. február 27-én

Az ukrán külügyminiszter kijelentette: számoltak azzal, hogy Oroszország nyomásgyakorlásként a tárgyalások kezdete előtt fokozott készültségbe helyezi a nukleáris erőket, de Kijevet ezzel nem tudják megfélemlíteni.

Dmitro Kuleba hangsúlyozta, hogy Moszkva korábban előfeltételeket támasztott a diplomáciai egyeztetések megkezdéséhez, a katonai veszteségek hatására azonban végül mégis tárgyalóasztalhoz ül az orosz küldöttség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette, hogy Oroszország beleegyezett a tárgyalásba a belarusz határ, a Pripjaty folyó közelében.

A pontos helyszínt és időpontot nem hozták nyilvánosságra. Ahogy egyelőre azt sem tudni, hogy kik képviselik majd a két országot az ülésen. Sajtójelentések szerint az ukrán kormány Kuleba helyettesét küldi a találkozóra.

Molotov-koktélokat készítettek ukrán civilek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:35 0:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban közölte, hogy egyes NATO-tagállamok „agresszív nyilatkozatai” és „törvénytelen szankciói” miatt utasította a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt, hogy helyezzék különleges harci szolgálati rendbe a nukleáris elrettentő erőket.

Az ukrán külügyminiszter szerint a bejelentéssel emelni próbálják a téteket és további nyomást akarnak helyezni az ukrán delegációra. „Nem fogunk engedni a nyomásnak” – fogalmazott.

Oroszország a héten három irányból, dél, kelet és észak felől is átfogó támadást indított Ukrajna ellen. Kijev szerint a harcokban már több ezer orosz katona életét vesztette, ezt Moszkva tagadja, azonban a számokat független forrásból nem lehet megerősíteni.

„Szeretnék emlékeztetni arra, hogy mindössze néhány nappal ezelőtt, amikor a háború elkezdődött, Oroszország egyáltalán nem akart tárgyalni. Miután veszteségeket szenvedtek, és kudarcba fulladt a villámháború, Oroszország az ultimátumok nyelvén kezdett beszélni” – mondta Kuleba.

„Amint az orosz hadsereg egyik vereséget szenvedte a másik után, Oroszország félretette a követeléseit, előfeltételeit és ultimátumait, és mára azt az üzenetet közvetíti, hogy csak tárgyalni szeretnének” – fogalmazott.

A külügyminiszter leszögezte: Ukrajna az ország egyetlen négyzetcentiméterét sem fogja feladni.

Volodimir Zelenszkij eleinte azt hangoztatta, hogy nem hajlandók Belaruszban tárgyalni, ahol orosz katonák tízezrei állomásoznak. Később közölte, hogy telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetővel, aki biztosította afelől, hogy a találkozó alatt a földön maradnak az országban lévő repülőgépek, helikopterek és rakéták.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG