Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna-szerte támadják az energiarendszereket az oroszok


Kijeviek az ukrán főváros egyik óvóhelyként működő metróállomásán az orosz rakétatámadás idején, 2023. február 10-én
Kijeviek az ukrán főváros egyik óvóhelyként működő metróállomásán az orosz rakétatámadás idején, 2023. február 10-én

Oroszország újabb rakétacsapásokat indított pénteken Ukrajnában a létfontosságú infrastruktúra ellen, robbanások voltak Kijevben és országszerte.

Egy óra alatt legalább 17 rakétatalálat érte délkeleten Zaporizzsja városát, ez volt ott a legsúlyosabb támadás azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát – közölték helyi tisztviselők.

Kelet-, Dél- és Nyugat-Ukrajnában több energialétesítményt is eltaláltak, ami megzavarta az áramellátást – közölte az Ukrenergo nemzeti hálózatüzemeltető az erőműveket és elosztólétesítményeket érő éjszakai drón- és rakétacsapások után.

„Hosszú lesz a légiriadó – mondta Makszim Marcsenko, a déli Odesszai terület kormányzója. – Kérjük, ne hagyják figyelmen kívül a szirénákat, menjenek az óvóhelyre.”

A bombázások Oroszország erőfeszítéseinek részét képezhetik az ukrán védelem gyengítésére a nagy offenzíva előtt, amire Kijev szerint Moszkva készül.

A támadások sürgetővé tették az ukrán kérést a nyugati katonai támogatás fokozására. Ennek szükségessége arra késztette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy ritka – és merész – kétnapos külföldi utat tegyen a héten, és újabb katonai segélyekre ösztönözze szövetségeseit.

Katonai elemzők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök abban reménykedik, hogy az Ukrajnának nyújtott európai támogatás csökkenni fog, miközben Oroszország vélhetően új offenzívára készül.

Legkevesebb három robbanás rázta meg Kijevet és környékét, tisztviselők szerint a fővárosban és az ország más részein működésbe léptek a légvédelmi rendszerek.

Rakétaroncsok egy lakóházat, két autót és elektromos hálózatokat rongáltak meg a főváros Holosziejvszkij nevű kerületében – közölték a városi hatóságok.

Kijev polgármestere arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjanak az óvóhelyen, miközben a légiriadó már több mint három órája tartott.

Kelet-Ukrajna legnagyobb városa, Harkiv polgármestere megerősítette, hogy találat ért egy ottani infrastrukturális létesítményt, emiatt áramkimaradások lehetnek.

Kritikus infrastruktúrát találtak el a nyugat-ukrajnai Hmelnyickijben és az ország közepén fekvő Dnyipropetrovszk térségében is – közölték regionális tisztviselők.

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője az ukrán televíziónak elmondta, hogy az ukrán légvédelem az országra kilőtt hét drónból ötöt lelőtt, és a hat Kaliber rakétából is ötöt leszedett.

A légierő beszámolt arról, hogy 35 darab SZ–300-as rakétát indítottak az oroszok Harkiv és Zaporizzsja térségében. Az ukrán légvédelem nem képes lelőni az ilyen típusú rakétákat.

A tisztviselők azt is elmondták, hogy az infrastruktúra elleni támadásokat követően vészhelyzeti áramszünetet rendeltek el az egész országban.

Csütörtökön felerősödtek a harcok Ukrajnában. A kijevi katonai hírszerző ügynökség közölte, hogy az orosz erők offenzívát indítottak a részben megszállt Donyecki és Luhanszki területen, hogy a Donbász néven ismert iparvidék teljes ellenőrzését megszerezzék. Moszkva támogatásával a szakadárok 2014 óta harcolnak ott az ukrán erőkkel.

Készült a Reuters és az AP összefoglalóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG