Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lövészárokból érkezhet Budapestre az új ukrán nagykövet


Fegyir Sándor, az Ungvári Egyetem szociológiaprofesszora 2017. november 14-én
Fegyir Sándor, az Ungvári Egyetem szociológiaprofesszora 2017. november 14-én

Az Ungvári Egyetemen tanító Sándor Fegyir megerősítette a hvg.hu-nak, hogy felmerült a neve a budapesti nagyköveti posztra. A szociológiaprofesszor jelenleg önkéntesként szolgál az ukrán hadseregben. Akkor vált ismertté, amikor képek járták be a világsajtót arról, ahogy a lövészárokban online órát tart a diákoknak.

A hírportálnak Marija Mezenceva európai integrációs ügyekben aktív ukrán parlamenti képviselő azt mondta: olyan új nagykövetet szeretnének Magyarországra küldeni, akinek vannak magyar gyökerei és képzett a társadalomtudományokban, konkrét nevet azonban nem említett. A lapnak magyar diplomáciai források is megerősítették, hogy egyeztettek Sándorral az ukránokkal.

A portál emlékeztet arra, hogy Sándor Fegyir kulcsszerepet játszott abban a több tízmillió forintra rúgó gyűjtésben is, amelyet magyar civilek indítottak a kárpátaljai zászlóaljban harcoló katonák számára, hogy megfelelő felszerelésük és eszközeik legyenek.

Fegyir sokat posztol a közösségi oldalán Magyarországról, igyekszik bemutatni nyelvét, történelmét és kultúráját. Az előző nagykövetet, Ljubov Nepopot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly júliusban mentette fel tisztségéből.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG