Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gátszakadás Ukrajnában, ezreket fenyeget az árvíz a Dnyipro mentén


A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gát 1956-ban épült a Dnyipro folyón, a Kahovka vízierőmű részeként
A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gát 1956-ban épült a Dnyipro folyón, a Kahovka vízierőmű részeként

Az orosz vezetés ukrán ágyúzásról beszél, míg az ukrán szerint az orosz erők robbantották fel a Herszon városától mintegy hatvan kilométerrel északkeletre, a Dnyipro folyó felső szakaszának bal partján fekvő Nova Kahovkai vízerőmű gátját.

Az Ukrajna déli részének orosz ellenőrzése alatt álló részén lévő hatalmas, még a szovjet korszakból származó gát az ukrán és az orosz erők szerint vízözönt szabadít a háborús övezetre.

A Reuters tudósítása szerint mindkét fél a másikat hibáztatta a gát tönkretételéért.

A közösségi médiában található ellenőrizetlen videókon heves robbanások sorozatát látni a gát körül, míg más felvételeken azt látni, ahogy a víz kontrollálatlanul ömlik keresztül a gát maradványain. A BBC közzétett egy videót, amelyen látni a gát felrobbanásának pillanatát.

A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gát 1956-ban épült a Dnyipro folyón, a Kahovka vízierőmű részeként. Tizennyolc négyzetkilométeres tározója van, a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetet és a szintén orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja atomerőművet is ellátja vízzel.

Herszon régió orosz beiktatott vezetője azt mondta, hogy megkezdődött az evakuálás a gát közelében, és a víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A Reuters egyik oldalról sem tudta ellenőrizni a harctéri beszámolókat.

A gátrobbanás miatt Zelenszkij ukrán elnök vezetésével rendkívüli ülést tart az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács. Egyelőre nem tudni, hogy az árvíz milyen hatással lesz a Dél- és Kelet-Ukrajnában állomásozó orosz erők ellen tervezett ukrán ellentámadásra.

Egymást vádolják a gát lerombolásával

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők robbantották fel a gátat. "A pusztítás mértéke, a víz sebessége és mennyisége, valamint az elöntés valószínű területei tisztázás alatt állnak" - közölte kedden Facebook-oldalán az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága.

Orosz hírügynökségek szerint az orosz erők által ellenőrzött gát ágyúzás során semmisült meg, egy orosz tisztviselő pedig ukrán támadásról beszélt.

A Telex idézi Rácz András Oroszország-szakértőt, aki 2022 őszén, amikor az orosz fél arról kezdett beszélni, hogy Ukrajna a gát felrobbantására készülhet, azt mondta, hogy egy nagyon masszív létesítményről van szó, amely ha komolyan megsérül, az tragikus méretű árvízhez vezethet a folyó lentebbi szakaszán.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG