Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijevnek ítélte egy ukrán oligarcha lefoglalt jachtját Horvátországban a bíróság


A Fiumében lefoglalt jacht
A Fiumében lefoglalt jacht

A horvátországi Split kerületi bírósága úgy döntött: át kell adni Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán oligarcha Royal Romance nevű jachtját az ukrán államnak – közölte a kijevi vagyonvisszaszerzési és -kezelési ügynökség vezetője, Olena Duma Telegramon.

Medvedcsuk, az ukrán parlament egykori képviselője 2018–2022-ben az Ellenzéki Platform – Az életért nevű oroszbarát pártot vezette. 2021 októberében egy hazaárulási ügy gyanúsítottjaként házi őrizetbe helyezték. Az orosz inváziót követően megszökött, de 2022 áprilisában elfogták.

2022 szeptemberében Medvedcsukot egy fogolycsere keretében Oroszországba vitték. 2023 januárjában Zelenszkij elnök megfosztotta ukrán állampolgárságától, és lefoglalták az ő és felesége ukrajnai vagyonát.

Oroszország ukrajnai inváziója után Medvedcsuk is nemzetközi szankciók hatálya alá került, 92 méteres szuperjachtját 2022 márciusában foglalták le a fiumei kikötőben. 2022 novemberében az FBI átkutatta a kétszázmillió dollárra becsült Royal Romance fedélzetét. Oroszországba költözése után Medvedcsuk sajtóértesülések szerint új jachtot vásárolt 9,6 millió dollár értékben.

Ehhez kapcsolódóan: Új magyar tulajdonos tűnt fel a korábban ismert NER-es jachtok mögötti cégben

A Royal Romance szuperjachtot a Fregata Marine vásárolta meg, amelynek tulajdonosa Medvedcsuk felesége, Okszana Marcsenko. 2021 márciusában a hajót egy másik társaság, a Marshall-szigeteken bejegyzett Lanelia Holdings nevére írták át.

A horvátok jelezték, hogy a hajó átadásának nincs jogi akadálya. A kijevi kormány azt tervezi, hogy a jachtot árverésen eladja. Ez lesz az első olyan alkalom, amikor szankciók miatt külföldön lefoglalt vagyontárgyat értékesítenek – közölte az ukrán kormányügynökség vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Milliókat érő festményeket foglalt le egy orosz iparmágnástól Németország

XS
SM
MD
LG