Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnának idén az is siker, ha nem veszít jelentős területeket – Demkó Attila és Rácz András a háború kilátásairól


Rácz András (b) és Demkó Attila
Rácz András (b) és Demkó Attila

Idén marad a magas intenzitású háború Ukrajnában. Jelenleg mindkét fél úgy érzi, a háborús eszközök a legmegfelelőbbek politikai céljaihoz – mondta a Szabad Európa podcastjában Rácz András. Demkó Attila szerint romlani fog a helyzet a fronton ukrán szempontból, egy orosz áttörés sem zárható ki. A két szakértővel beszéltük át az orosz–ukrán háború jelenlegi állását és az idén még várható fejleményeket.

Ezen a linken meghallgathatja a beszélgetést:

Ukrajnának idén az is siker, ha nem veszít jelentős területeket – Demkó Attila és Rácz András a háború kilátásairól
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 1:06:16 0:00

Itt pedig meg is nézheti:

Interjúalanyaink főbb megállapításai:

Demkó Attila: Óriási ember- és eszközveszteséget okozott a nyugati segélyek késése az ukrán hadsereg számára, még ha a cél idén eleve a védekezés lett volna a tavalyi sikertelen offenzíva után. A következő időszakban azonban már egy orosz áttörés sem zárható ki.

Rácz András: Ukrajna 2023 őszén kilencven százalékkal kevesebb támogatást kapott külföldről, mint egy évvel korábban. Senki nem számított rá, hogy hat hónapig csúszik az amerikai segélycsomag elfogadása. Legalább hat-nyolc hét, amíg a fronton is eredménye lesz a segélyeknek, addig az ukrán erők helyzete romlani fog.

Ukrajnában vannak olyan alakulatok, amelyek két éve folyamatosan a fronton vannak, ezen a most elfogadott mozgósítási törvény sem segít rövid távon. A jelenlegi cél 14 dandárnyi új erő felállítása, ez ötvenezer ember, a nyár közepe-vége előtt nem történhet meg. Oroszországnak most több a kiképzett hadereje, ezzel próbálnak áttörést elérni nyáron.

Oroszország is folyamatosan alkalmazkodik a változó hadi helyzethez, egyre hatékonyabban harcol, de az orosz gazdaság teljesítőképessége végesebb, mint amekkora támogatást a Nyugat képes adni Ukrajnának – ha megvan rá a szándék. Az orosz hadigazdaság már most maximumon pörög.

Nagy kérdés, hogy az ígért 97 darab F–16-os milyen változást hoz, nem mindegy, milyen évjáratú gépek érkeznek, mint ahogy az sem, mennyire lesz képes rövid kiképzés után megfelelően működtetni az ukrán hadsereg a háttérlogisztikát. A kijelölt repterek légvédelmének kiépítése is kulcsfontosságú. Nagyobb számban csak jövőre rendelkezhet F–16-osokkal Ukrajna, addig valószínűleg légvédelmi feladatokra használja majd őket a hadvezetés.

Demkó Attila: Oroszország idén megpróbálja elfoglalni a Donbászt. Ez akár nagy részben sikerülhet is, kérdés, hogy ez politikailag elég lesz-e az orosz vezetésnek. Teljes béke biztosan nem lesz még így sem, de befagyhat a konfliktus.

Rácz András: Marad a magas intenzitású háború, jelenleg mindkét fél úgy érzi, a háborús eszközök a legmegfelelőbbek politikai céljaihoz. Megmarad az orosz stratégiai kezdeményezés, de a Nyugat támogatása kitart Ukrajna mögött, és fokozatosan növekedni fog.

(A beszélgetés végén munkatársunk vízi erőművet említ Transznisztriában, ez hőerőmű. A tévesztésért elnézést kérünk.)

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG