Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán drónokat lőhettek le Moszkva környékén


Éjszakai világító felhők a Kreml felett, Moszkvában 2023. július 4-én
Éjszakai világító felhők a Kreml felett, Moszkvában 2023. július 4-én

Egy időre lezárták az orosz főváros egyik légikikötőjét, miután pilóta nélküli repülőgépeket észleltek a körzetben, amelyeket a légvédelem sikerrel megsemmisített – tájékoztattak a helyi hatóságok.

A Kreml bejelentette, hogy az öt drón közül négyet lelőttek a város peremén, egyet pedig elektronikus zavaróberendezéssel kényszerítettek földre.

Szergej Szobjanin főpolgármester tudatta, hogy nincsenek sem személyi áldozatok, sem anyagi károk.

Egy rövid időre fel kellett függeszteni a moszkvai Vnukovo repülőtér működését, a járatokat átirányították a város két másik légikikötőjébe.

Kijev általában nem kommentálja az Oroszország területén végrehajtott támadásokat, így ezúttal sem közölte, hogy az ukrán fél áll-e az akció mögött.

Korábban is érkeztek már beszámolók hasonló incidensekről, azonban a mostani volt az első a Wagner orosz zsoldoscsoport vezére, Jevgenyij Prigozsin által tizenegy nappal ezelőtt indított fegyveres felkelés óta.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz elit a következményeket várja Prigozsin lázadását követően

Májusban két drón csapódott be Moszkvában, a szakértők szerint ez lehetett az ukrán hadsereg addigi legmélyebb behatolása az agresszor állam területére.

Eközben a fronton továbbra is összecsapások zajlanak, az ukrán ellenoffenzíva keretében folyamatosan próbálgatják az inváziós csapatok védelmét az ország keleti és déli részében.

Elkobzott orosz tankokkal nyomulnak előre Bahmutnál az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:47 0:00

Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára leszögezte, hogy a védelmi erők jelenleg elsősorban az orosz eszközök és személyzet pusztítását célozzák, az utóbbi néhány napot pedig különösen sikeresnek nevezte a harctéren.

Ezen állítása alátámasztására semmilyen bizonyítékot nem mutatott be, független forrásból pedig egyelőre nem lehetett megerősíteni.

Az ukrán egységeknek aknamezőkkel, tankcsapdákkal és más akadályokkal kell szembenézniük, illetve a többrétegű, megerősített védelmi vonalakkal.

Ehhez kapcsolódóan: Ukránbarát hekkerek egyre gyakrabban törnek be orosz rádióadásokba

A brit védelmi tárca arról írt kedden, hogy az orosz hadsereg javított az ukrán páncélos hadműveletek lassítását célzó taktikáján a déli országrészben. Kiemelték, hogy e célból jelentős számban vetnek be aknákat, drónokat, helikoptereket és tüzérségi fegyvereket.

„Bár Oroszország bizonyos sikereket elért e megközelítéssel az ellenoffenzíva kezdeti szakaszában, erői továbbra is fontos gyengeségektől szenvednek, különösképp a túlterhelt alakulatok és a tüzérségi lőszerek hiánya terén” – hangsúlyozták a friss értékelésben.

A nyugati elemzők jórészt úgy vélik, hogy a most zajló ukrán ellentámadás – még ha eredményes lesz is – nem tud véget vetni a tavaly februárban megindított háborúnak.

Ehhez kapcsolódóan: Hágában már készülnek az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatos perekre

Moszkva keddre virradóra is folytatta rakéta- és dróntámadásait Ukrajna-szerte.

Olekszandr Liszenko, az északkeleti Szumi polgármestere közölte, hogy három ember meghalt, mintegy húsz pedig megsebesült az egyik, lakóházakat érő csapásban előző nap.

Volodimir Zelenszkij elnök arról tájékoztatott, hogy a támadásban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) regionális központjában is károk keletkeztek, valamint a történtekre hivatkozva újfent a légvédelem megerősítésére szólította fel a szövetségeseket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG