Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán elnök: Belső viták helyett az egység fenntartására van szükség


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. március 21-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. március 21-én

Volodimir Zelenszkij az ország egységének fenntartására szólította fel a lakosságot néhány nappal azután, hogy a harctéri helyzet értékelése kapcsán vitába keveredett a hadsereg főparancsnokával.

Hétfő esti beszédében az ukrán államfő, aki szerint nincs most itt az ideje a választások megtartásának, arra kérte az embereket, hogy az ország megerősítésén dolgozzanak, ne hagyják magukat belerángatni a háborús erőfeszítéseket esetleg veszélyeztető belharcokba.

„Most mindenkinek hazánk védelmére kell gondolnia. Össze kell szednünk magunkat, el kell kerülnünk a hátradőlést, a megosztottságot a viták miatt – mondta. – Ha nincs győzelem, nem lesz országunk sem. Lehetséges a győzelmünk” – tette hozzá.

Zelenszkij azt követően nyilvánult meg, hogy előző hétvégén nyílt feszültség alakult ki az elnöki hivatal és Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök között, aki az első világháborút jellemző patthelyzethez hasonlította a mai ukrajnai harctéri állapotokat.

Néhány nappal később az államfő ezt elutasította, külpolitikai tanácsadója pedig „rendkívül furcsának” nevezte a szóban forgó megjegyzéseket, amelyek szerinte Oroszország malmára hajthatják a vizet.

Meglehetősen érzékeny ügy ez Kijevben, miután a kormány következetesen ellenzi bármiféle tárgyalás megkezdését az agresszorral, mondván, hogy előbb ki kell vonni a megszálló csapatokat az ország területéről.

Ugyancsak egyfajta kommunikációs zavart jelez, hogy Zelenszkij előző pénteken leváltotta a különleges erők vezetőjét, aki arról számolt be, hogy erről csak a sajtóból értesült, és nem tájékoztatták a főnökét, Zaluzsnijt sem.

Mindezzel párhuzamosan fokozódik a nyomás a frontokon és azokon túl is. Az immár öt hónapja tartó ukrán ellenoffenzíva nem hozott jelentős áttörést az ország megszállt keleti és déli részén. Sűrűsödnek a kérdőjelek a nyugati katonai segítségnyújtás fenntarthatóságával kapcsolatban is, illetve ismét olyan télre kell készülnie Ukrajnának, amelynek során orosz légicsapások pusztítják az energetikai hálózatot.

A választás kérdése

Egyes ukrán szociológusok szerint a friss felmérések borúsabb hangulatot mutatnak a társadalomban, a többség nem bízik sem a kormányban, sem a parlamentben.

Zelenszkij támogatottsága továbbra is rendkívül magas, bár valamelyest mérséklődött tavaly óta.

Hétfői beszédében az ukrán elnök hangoztatta, hogy az ország minden erőforrását és figyelmét arra kell most fordítani, hogy győzelmet arassanak, és nem az utcák javítására.

Úgy vélekedett, hogy nincs itt az ideje az elnökválasztás megrendezésének, ami a jelek szerint lezárta az azzal kapcsolatos spekulációkat, hogy jövő márciusban annak ellenére is sor kerülhet rá, hogy az érvényben lévő hadiállapot tiltja a választások megtartását.

„Mindannyian megértjük, hogy most, háború idején, amikor olyan sok kihívással nézünk szembe, teljes felelőtlenség lenne könnyelműen és játékosan bedobni a választások témáját” – mondta.

A háború hozta őket össze: egy idegen kisfiú keresztapja lett az ukrán katona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:19 0:00

Normális körülmények között jövő márciusban kellene választást tartani Ukrajnában, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnököt is újraválaszthatják.

A kérdés megmozgatta az ukrán társadalmat, miután Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor arról beszélt, hogy a háború ellenére meg kellene tartani a választást az országban. Nyugati elemzők is úgy látják, hogy a szavazás erodálhatná Ukrajna egységét, és Oroszország a maga javára fordíthatná a helyzetet.

„Úgy gondolom, hogy most nem megfelelő az idő a választásokra” – szögezte le Zelenszkij.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG