Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán elnök: Oroszország a lehető legtöbb civillel akart végezni Kijevben


Kijev belvárosa 2022. október 10-én
Kijev belvárosa 2022. október 10-én

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz haderő szándékosan a hétfő reggeli csúcsforgalomra időzítette kijevi rakétatámadásait, hogy a lehető legtöbb, munkába igyekvő emberrel végezzen.

Az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy Moszkva eközben több ponton célba vette országa energetikai infrastruktúráját, egyebek mellett iráni pilóta nélküli repülőgépek bevetésével.

„Nehéz ez a reggel. Terroristákkal van dolgunk” – mondta a Facebookra feltöltött videójában.

„Rakéták és iráni Sahedek tucatjai (…) Azt akarják, hogy pánik és káosz legyen, le akarják rombolni az energetikai rendszerünket. A másik célpontot az emberek jelentik. Kifejezetten azért választották ezt az időzítést és helyszínt, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák” – tette hozzá.

Négy rakéta csapódott be a reggeli órákban Kijev központjában, hasonló támadásra legutóbb a háború kezdeti szakaszában volt példa. Az eddigi információk szerint nyolc ember vesztette életét, huszonnégy másik pedig megsebesült. Az akció minden bizonnyal bosszú volt az Oroszországot a nemzetközi jog felrúgásával annektált Krím félszigettel összekötő híd szombati felrobbantása miatt.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka azt írta Twitteren, hogy az orosz hadsereg hetvenöt rakétát lőtt ki drónokkal, de ezek több mint felét megsemmisítette az ukrán légvédelem.

„A terroristaország rakéta- és légicsapásokat hajtott végre a területünkön, pilóta nélküli repülőgépeket használva. Ma reggel hetvenöt rakétát lőttek ki, ebből negyvenegyet semlegesített a légvédelmünk” – hangsúlyozta, felszólítva az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyen.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök közölte, hogy a fővárosban és nyolc másik régióban tizenegy fontos energetikai létesítményben keletkeztek károk.

„Fel kell készülni a világítás, a vízellátás és a kommunikációs vonalak ideiglenes zavaraira” – mutatott rá.

A felrobbantott, 18 kilométeres híd a 2014-ben Oroszország által illegálisan annektált Krím félszigeten lévő Kercs városát köti össze a krasznodari határövezettel, lényeges ellátási útvonal a Dél-Ukrajnában állomásozó inváziós erők számára, és fontos jelképe a terület feletti orosz ellenőrzésnek.

Kijev nem ismerte el a felelősséget a detonációért, de üdvözölte a történteket.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG