Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán emberi jogi biztos: Csak 517 ukrán gyermeket küldtek vissza a húszezerből


Katari közvetítéssel jutottak haza elhurcolt ukrán gyerekek 2023. november 25-én
Katari közvetítéssel jutottak haza elhurcolt ukrán gyerekek 2023. november 25-én

Moszkva eddig csak 517 gyermeket adott vissza a több tízezer, illegálisan elhurcolt és Oroszországban fogva tartott gyerek közül – közölte Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos. Az ukrán hatóságok adatai szerint tavaly év végéig legalább 19.546 gyermeket hurcoltak el Ukrajnából Oroszországba, ám a valós szám ennél vélhetően jóval magasabb.

Lubinec a davosi Világgazdasági Fórumon vasárnap tartott beszédében azt mondta, hogy 2828 felnőttet is visszatoloncoltak, köztük 150 civilt.

„A mi feladatunk az, hogy mindenkit hazahozzunk” – mondta Lubinec, arra kérve a nemzetközi közösséget, hogy „azonnal fokozza az erre irányuló erőfeszítéseit”.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova, Moszkva gyermekjogi biztosa ellen háborús bűncselekmények vádjával, amelyek az ukrán gyermekek illegális deportálásával kapcsolatosak, valamint azzal, hogy a háború kezdete óta jogtalanul vittek át embereket Ukrajnából Oroszországba.

Az ICC közölte, hogy Putyint és Lvova-Belovát azzal vádolják, hogy „közvetlenül, másokkal közösen és/vagy közvetetten, mások segítségével követték el a cselekményeket”.

Korábbi cikkünk a témában: Jogellenes evakuálás: hogyan működik az ukrán gyerekek „kimentésére” szolgáló orosz rendszer?

Az ICC szerint Putyin „nem gyakorolta megfelelően az ellenőrzést a polgári és katonai beosztottjai felett, akik a cselekményeket elkövették vagy lehetővé tették az elkövetésüket, és akik az ő tényleges irányítása és ellenőrzése alatt álltak”.

Az ICC döntését az Egyesült Államok és a legtöbb uniós ország támogatta, de egy közös uniós határozatot Magyarország megakadályozott.

A Kreml visszautasította az elhurcolással kapcsolatos vádakat. Az orosz hatóságok azt állítják, hogy megmentették a gyerekeket a háborútól, és készek visszaadni azokat, akiket a szüleik vagy a gyámjaik kérnek.

Az oroszok nyári táborba vitték az ukrán gyerekeket, most sikerült visszaszerezni őket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

XS
SM
MD
LG