Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarul is elérhető a lengyel kormány háborúellenes kampánya


#StopRussiaNow kampány magyarul
#StopRussiaNow kampány magyarul

Állítsuk meg Oroszországot, mindenki tehet a háború ellen – üzeni a magyaroknak is a lengyel kormány.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még szombaton jelentette be, hogy kormánya háborúellenes, Ukrajna-párti tájékoztató- és adománygyűjtő kampányt indít. A kampány indításakor Morawiecki arról beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy az ukránok „értünk is harcolnak, Európáért, a szabadságért, az európai békéért, és ennek folyamatosan tudatában kell lennie mindenkinek”.

A #StopRussiaNow (Állítsuk meg Oroszországot most!) címmel indult kampány óriásplakátok mellett a közösségi médiára is kiterjed, és mától magyarul is elérhető a hivatalos oldalról. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet mind a háborúra, mind pedig arra, hogy bárki tehet a háború ellen.

A kampányplakátokon békeidőben megszokott jelenetek láthatók, például egy ágyában alvó gyerek vagy egy bevásárlóközpont, a másik felükön pedig hogy hogy néz ki egy hasonló jelenet most Ukrajnában.

A #StopRussiaNow plakátja magyarul
A #StopRussiaNow plakátja magyarul

A kampány weboldalán elsőként a háború gyermekáldozataira hívják fel a figyelmet: „208 gyermeket öltek meg Ukrajnában. 386 gyermeket sebesítettek meg az orosz háborús bűnösök.”

Az oldalon azt is bemutatják, hogy lehet segíteni Ukrajnának: például nyomást lehet gyakorolni a politikusokra, hogy lépjenek fel Oroszország ellen, és vezessenek be embargót az orosz olajra. Külön adatbázis érhető el azokról a cégekről, amelyek még mindig jelen vannak Oroszországban – a lengyelek e cégek bojkottjára is felhívják a figyelmet. Magyar cégek közül a Richter Gedeon, a Herendi, a Mol, a Rába, a Zwack, valamint a Sanatmetal gyógyászati segédeszközöket gyártó cég szerepel a feketelistán.

Számos adományozási lehetőséget is el lehet érni az oldalról, lehet támogatni az ukrajnai menekülteket, de közvetlenül az ukrán kormányt is az Ukrán Nemzeti Bankon keresztül.

A szombati kampányindítón Morawiecki azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges hadműveletet készített elő háborús bűnökkel és népirtással”, és Lengyelország azt szeretné, ha a plakátkampány „mindazok jajkiáltása lenne, akiket brutálisan meggyilkoltak az ukrajnai falvak és nagyvárosok utcáin”.

„Az ukránok hősiesen és sikeresen szálltak szembe az orosz bűnözőkkel, de nem tudnának harcolni ellenük a hatalmas mennyiségű fegyverzet, lőszer, megfelelő föld-levegő rakéták és páncéltörők nélkül, beleértve a nehézfegyverzetet is” – fejtette ki Morawiecki.

A kampány a magyar mellett hét másik nyelven (angol, német, francia, olasz, bolgár, görög és holland) is elérhető.

XS
SM
MD
LG