Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskola az iskolában: anyanyelvükön tanulnak ukrán gyerekek Nagykovácsiban


Iskola az iskolában: anyanyelvükön tanulnak ukrán gyerekek Nagykovácsiban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:06 0:00

Több mint száz ukrán gyermek tanul a nagykovácsi amerikai, nemzetközi iskolában. A program vezető tanára, Okszana, Hajdúszoboszlón volt, amikor kitört a háború. Két gyermekével Magyarországon maradt, és azon dolgozik, hogy a lehetőségekhez képest normális életet biztosítson a gyerekeknek.

Ukrajna minden területéről érkeznek gyerekek az iskolába, a legtöbben itt találkoznak először. Az óvodástól egészen a középiskolásig vannak tanulók, akiket a hasonló, traumatikus élmények hamar igazi közösséggé kovácsoltak.

Szvitlana gyermekeivel három hete érkezett Magyarországra Nyugat-Ukrajnából. A kicsik izgatottan várták az első napot az iskolában, édesanyjuk pedig azt tervezi, magyarul fog tanulni.

A programot március óta kizárólag adományokból működteti az iskola. Óriási összefogás jellemzi a helyi közösséget a konfliktus kitörése óta: több szülő önkéntesként vigyáz a gyerekekre, mások anyagi vagy tárgyi adományokat ajánlanak fel. Az iskola azt mondja, tárgyalásokat kezdeményeztek a kormánnyal, amelytől anyagi segítségre is számítanak. Kérdéseinkkel kerestük a Külügyminisztériumot, videónk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ.

A program fenntartása havonta tanáronként körülbelül 1500 dollárba (540 ezer forintba) kerül.

XS
SM
MD
LG