Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán menekültekről szóló dokumentumfilmet mutatnak be a cannes-i filmfesztiválon


Ukrán menekültek buszra szállnak a lengyel–ukrán határon lévő Medykában 2022. április 1-jén
Ukrán menekültek buszra szállnak a lengyel–ukrán határon lévő Medykában 2022. április 1-jén

A lengyel Maciek Hamela eleinte nem tervezett filmet forgatni azokról a menekültekről, akiknek segített, de történeteik olyan szívbe markolók voltak, hogy meggondolta magát.

A negyvenéves rendező az orosz hadsereg inváziójának megindítását követően vásárolt egy kisteherautót, hogy részt vehessen a lengyel–ukrán határra érkező menekültek szállításában. Nem sokkal később úgy döntött, hogy a kelet-ukrajnai frontokon evakuálásra váró embereknek is segíteni próbál.

Eleinte nem akart filmet készíteni, azonban elmondása szerint annyira megérintették a történtek, hogy felkérte egy barátját, hogy segítsen neki, egyebek mellett a vezetésben.

Az eredmény A visszapillantó tükörben című dokumentumfilm lett, amelyet a versenyprogram mellett vetítenek le Cannes-ban.

Ehhez kapcsolódóan: Láthatatlanná váltak az ukrán menekültek – a civilek segítenek nekik felszínen maradni

A lengyel–francia koprodukció szinte kizárólag Hamela furgonjában játszódik, ahol a meggyötört utasok egymás után idézik fel az általuk tapasztalt borzalmakat, miközben látszanak a lebombázott épületek, az összeomlott hidak, a katonai ellenőrző pontok a háború sújtotta országban.

A 84 perces filmben többek között szerepel egy olyan kislány is, aki a trauma hatására teljesen felhagyott a beszéddel. Látható egy kétgyerekes édesanya, valamint egy kongói nő, aki olyan súlyos sebesülést szenvedett, hogy tizennyolc műtéten kellett átesnie kimenekítését megelőzően.

„Azt szerettük volna bemutatni a filmünkben, hogyan tükröződik a háború a hétköznapi élet apró részleteiben” – mondta a rendező.

Rámutatott, hogy az általa megörökített világ nem is állhatna távolabb Cannes csillogásától, és reményét fejezte ki, hogy sikerül emlékeztetni a közönséget arra, hogy mekkora a tét Ukrajnában.

„Arra szeretnénk felhasználni ezeket a felvételeket, hogy emlékeztessünk mindenkit: még mindig tart a háború, életeket kell menteni, illetve arra, hogy Ukrajna nem győzhet a segítségünk nélkül. Ez tehát a végső cél ezzel a filmmel” – hangsúlyozta.

Maciek Hamela a lengyel fővárosban 2023. május 17-én
Maciek Hamela a lengyel fővárosban 2023. május 17-én

Előzőleg Hamela a Belarusz felől érkező közel-keleti és afrikai bevándorlókról forgatott, de az ukrajnai háború miatt végül ejtette a projektet. A szándékosan odairányított emberáradattal az Európai Unió szerint Belarusz destabilizálni próbálta Lengyelországot és a térség államait.

A férfi lát kapcsolatot a két válság között. „Ez a személyes véleményem, de tényleg azt gondolom, hogy az volt a cél, hogy az ukrajnai háború előkészítéseként a menekültek ellen fordítsák a lengyeleket” – jelentette ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG