Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán nők a Nyugat segítségét kérik a Mariupolban rekedt katonák evakuálásában


Olha Andrianova, Hanna Naumenko és Katyerina Prokopenko 2022. május 15-én Párizsban
Olha Andrianova, Hanna Naumenko és Katyerina Prokopenko 2022. május 15-én Párizsban

Miközben a szinte porig rombolt ukrán kikötőváros megmaradt védői az utolsó ellenállási bástyának számító acélüzem föld alatti bunkereiben próbálnak túlélni, egyes katonák feleségei a maguk harcát vívják, hogy rávegyék a nemzetközi közösséget a beavatkozásra férjük kimenekítése érdekében.

Olha Andrianova, Hanna Naumenko és Katyerina Prokopenko április 23-án hagyta el Kijevet, hogy előbb a Vatikánba utazzanak, ahol Ferenc pápa öt percre fogadta őket, majd Lengyelországban, Németországban, jelenleg pedig Franciaországban próbáljanak támogatókat szerezni. Elmondásuk szerint a Szentatya mindössze annyit ígért, hogy imádkozni fog értük.

Prokopenko, akinek férje az Azov ezred egyik vezetője, leszögezte, hogy a katonák készek lennének egy harmadik országba utazni, például Törökországba vagy Svájcba, ha meg lehetne szervezni az evakuálást.

Megrázó történetek az ostromlott Azovstalból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:42 0:00

„Minél több országot keresünk fel, annál nagyobb esélye van a gyors megoldásnak. Nem tudjuk, melyik ország tud tényleg segíteni nekünk, ezért mindenkivel kapcsolatba lépünk” – mondta a csoport legidősebb tagja, a harmincéves Andrianova.

A 25 éves Naumenko arról számolt be, hogy természetesen örülnének, ha találkozhatnának Emmanuel Macron francia elnökkel vagy a feleségével, Brigitte-tel, de nem ez a fő céljuk. „A cél az, hogy felhívjuk a figyelmet a helyzetre” – szögezte le.

Az ukrán kormány előző csütörtökön közölte, hogy nehéz tárgyalásokat folytat az orosz vezetéssel 38 súlyosan sebesült katona biztonságos távozásáról az Azovstal hetek óta hermetikusan körbezárt gyárából.

Andrianova kijelentette: „Nem arról van szó, hogy a kormány ne tett volna eleget, de tehetne többet is.”

A három nő Ferenc pápa általános audienciáját követően a Vatikánban 2022. május 11-én
A három nő Ferenc pápa általános audienciáját követően a Vatikánban 2022. május 11-én

Veszélyes helyzet

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó nők elmondták: sokakhoz hasonlóan ők is az interneten ismerkedtek meg későbbi férjükkel.

„A világhálón találkoztunk. Közös hobbijaink voltak, hasonló ízlésünk a zenében és a természetben” – mondta a gyerekkönyvek illusztrálásával foglalkozó, 27 éves Prokopenko, akinek párja, Denisz az Azov ezred egyik parancsnoka.

A Harkivból származó Naumenko felidézte, hogy 2014 után többször is el kellett halasztaniuk az esküvőjüket kedvesével, Dmitróval, mert azt szerette volna, ha véget ér a háború Kelet-Ukrajnában, hogy igazi párként élhessenek együtt a havonta néhány együtt töltött nap helyett.

A férfiak még mindig rendszeresen jelentkeznek, de a helyzet Andrianova szerint olyan kritikus, hogy „minden egyes nap hat hónapnak vagy egy évnek számít”.

Szvjatoszlav Palamar, az Azov ezred parancsnokhelyettese arról tájékoztatott, hogy körülbelül ezer katona rekedt a létesítményben, akik közül csaknem hatszázan sebesültek.

Érzéstelenítés nélkül amputálnak

„Nincs több élelmiszer, már akkora hiány van ivóvízből, hogy csak egy-egy korty jut hat-nyolc óránként” – panaszolta Andrianova, hozzátéve, hogy férje két hétig nem mondta el neki, hogy lábon lőtték.

Elmondta, hogy amióta az orosz légicsapások megsemmisítették a föld alatt felállított tábori kórházat, a sebesülteken érzéstelenítés nélkül tudnak csak elvégezni műtéteket, amputációkat. Szavai szerint ennek ellenére a kapituláció elképzelhetetlen. „Felérne a halállal. Az Azov ezrednek több tagját is elfogták korábban. Kegyetlenül megkínozták őket, a holttestükről készített képeket pedig elküldték az áldozatok anyjának” – mutatott rá.

Eddig egyetlen ország sem ajánlott fel konkrét segítséget a csapdába esett katonák kimenekítésében. Bár a Nyugat rendkívül komoly katonai támogatást nyújt Ukrajnának, mindenáron szeretné elkerülni a közvetlen beavatkozást a fegyveres konfliktusba, attól tartván, hogy az háborúhoz vezethetne a NATO és Oroszország között.

A nők azonban nem csüggednek, és folytatni kívánják körútjukat, legközelebb talán Svájcba, Nagy-Britanniába vagy Törökországba, amíg el nem érik férjük szabad elvonulását. Eddig saját pénzükből finanszírozták az utakat, de mára több szervezet is felajánlotta támogatását.

Optimizmusukat az is segíti, hogy úgy vélik, az előző hétvégi Eurovíziós Dalfesztiválon aratott ukrán győzelem jobban ráirányította a figyelmet Mariupolra, különös tekintettel arra, hogy az első helyre befutó Kalush Orchestra énekese a színpadról a világ segítségét kérte.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG