Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A határig szorították vissza az oroszokat Harkivnál


Ukrán katonai járművek haladnak el egy megsemmisített orosz tank darabjai mellett Harkiv északi részén 2022. május 13-án
Ukrán katonai járművek haladnak el egy megsemmisített orosz tank darabjai mellett Harkiv északi részén 2022. május 13-án

Ukrajna közölte, hogy a határig szorította vissza az orosz csapatokat a Harkiv-környéki térségben, ami azt jelzi, hogy egyre nagyobb sikereket érhet el északkeleten.

„A Harkivi Területvédelmi Erők 127. dandárjának 227. zászlóalja kiszorította az oroszokat, és az államhatárig jutott előre” – olvasható az ukrán védelmi minisztérium hétfői közleményében.

Ukrajna állítását eddig nem lehetett ellenőrizni, de négy nappal azután történt, hogy a brit hírszerzés szerint a helyi erők ellentámadást indítottak a sebezhető orosz csapatok ellen, hogy megpróbálják visszaszorítani őket a határon túlra. Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa.

„Az orosz erők visszavonulása a harkivi területről annak hallgatólagos elismerése, hogy Oroszország képtelen volt elfoglalni kulcsfontosságú ukrán városokat, ahol csak korlátozott helyi ellenállására számítottak” – közölte múlt csütörtökön a brit védelmi minisztérium.

Miközben Oroszország Ukrajna északi részéből keletre csoportosított át csapatokat, ahol továbbra is harcok dúlnak, a nyugati hírszerzés szerint Moszkva intenzívebb offenzívája abban a régióban is megtorpant.

XS
SM
MD
LG