Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán szakértők érkeztek a lengyelországi rakétaincidens helyszínére


Rendőrök a robbanás helyszínén a kelet-lengyelországi Przewodów településen 2022. november 16-án
Rendőrök a robbanás helyszínén a kelet-lengyelországi Przewodów településen 2022. november 16-án

A Kijevből érkezett delegáció tagjai megkezdték a munkát a két ország határának közelében, a keddi becsapódás helyszínén, miközben még nincs megegyezés az ukrán részvételről az amerikai–lengyel vizsgálatban.

A jelek szerint egy régi, szovjet gyártmányú Sz–300-as rakéta csapódott be kedden Lengyelországban két ember halálát okozva, amely típus az orosz és az ukrán hadseregben is rendszeresítve van.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról számolt be, hogy feltehetőleg eltévedt ukrán légvédelmi rakétáról van szó. Ezt Ukrajna vezetése határozottan tagadta, mondván, bizonyítékuk van az orosz nyomra a robbanásban.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bejelentette Twitteren, hogy kiküldött szakértőik megkezdték a munkát, illetve köszönetét fejezte ki Varsónak azért, hogy hozzáférést biztosított a helyszínhez.

„Folytatjuk nyitott és konstruktív együttműködésünket, ahogy a legközelebbi barátok teszik” – írta.

Ehhez kapcsolódóan: Mit kell tudni a Lengyelországban becsapódó Sz–300-as rakétáról?

A lengyel kormány közölte, hogy az ukrán delegáció felkeresheti a helyszínt, de a vizsgálatban való részvételhez és a dokumentációhoz való hozzáféréshez az eljárást vezető két ország, az Egyesült Államok és Lengyelország beleegyezése szükséges, és ennek a nemzetközi joggal is összhangban kell lennie.

„Tegnap rendkívül intenzív kapcsolatban voltunk az ukrán féllel (…) Magas szintű tárgyalások folytak” – tudatta Sebastian Kaleta igazságügyiminiszter-helyettes, de további részleteket nem árult el.

A rakétatalálat következtében meghalt két mezőgazdasági munkás temetése a hétvégén lesz.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG