Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán védelmi miniszter: Emberéletekbe kerül a nyugati katonai támogatások késlekedése


Rusztem Umerov az Ukrajna 2024-ben című fórumon Kijevben 2024. február 25-én
Rusztem Umerov az Ukrajna 2024-ben című fórumon Kijevben 2024. február 25-én

A szövetségesek által beígért hadieszközök fele nem érkezik meg időben, ami nehezíti a tervezést, és végső soron emberéletekbe kerül – figyelmeztetett Rusztem Umerov.

A védelmi miniszter arról számolt be egy előző napi kijevi konferencián, hogy minden egyes megkésett fegyverszállítmány ukrán katonák halálával jár, és az egyébként is túlerőben lévő orosz inváziós csapatok malmára hajtja a vizet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök később azt mondta, hogy a védelmi erők 31 ezer tagja vesztette életét eddig. A megtámadott ország most közölt először hivatalos számokat katonai veszteségeiről.

Szombaton volt a totális háború megindításának második évfordulója. Megemlékezéseket rendeztek, a szövetségesek pedig újabb szankciókat rendeltek el Oroszországgal szemben, és újabb támogatásokat jelentettek be.

Interjú közben csapódott be a rakéta messze a donyecki fronttól
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:34 0:00

Umerov ugyanakkor rámutatott, hogy még a korábbi vállalásaiknak is eleget kellene tenniük az érintett országoknak, egyedül így van esély az ellenállás fenntartására.

„Ha az ellenségre tekintünk, azt látjuk, hogy a gazdaságuk csaknem kétezermilliárd dollár” – húzta alá, rámutatva, hogy a hivatalos és nem hivatalos költségvetésnek mintegy 15 százalékát fordítja Moszkva háborús céljaira, ami több mint 150 milliárd dollárt tesz ki.

Emellett hangsúlyozta, hogy ha nem érkezik meg időben egy nyugati fegyverszállítmány, akkor „embereket veszítünk, területeket veszítünk”.

Oroszország „nemkívánatos szervezetté” nyilvánította a Szabad Európát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00

Zelenszkij rámutatott, hogy négy dandár azért nem tudott részt venni a tavalyi ellenoffenzívában, mert nem érkeztek be a várt felszerelések.

„El tudják képzelni, mennyi olyan srác volt, aki harcolt volna, de nem tudott? Akiknek ülniük és várniuk kellett az eszközökre, amelyeket soha nem kaptak meg?” – tette fel a kérdést.

Az elnök megerősítette, hogy idén Svájcban nemzetközi béke-csúcstalálkozót terveznek az olyan ügyek megvitatására, mint például a globális élelmezésbiztonság. Ezt követően esetleg egy második ülésre az orosz kormány képviselőit is meghívhatják majd az év folyamán.

Leszögezte, hogy Ukrajna semmiképp nem fog olyan béketervbe beleegyezni, amely nem szolgálja az érdekeit, és elutasította a közvetlen tárgyalások lehetőségét Oroszországgal.

„Lehetséges olyan emberrel tárgyalni, aki megöli az ellenfeleit? Fel fogunk kínálni egy platformot, ahol beismerheti, hogy elvesztette a háborút, és hogy hiba volt” – mondta.

„El fogja veszteni Ukrajna a háborút? Biztos vagyok benne, hogy nem. A legnehezebb pillanatunk két éve volt, február 24-én. Nincs más alternatívánk a győzelmen kívül. Ha Ukrajna veszít, megszűnik létezni. Nem akarunk ilyen véget az életünkért folytatott harcban” – jelentette ki.

Az orosz hadsereg vasárnap a Donyecki területen nemrég elfoglalt, stratégiai fontosságú Avgyijivkától nyugatra próbált meg előrenyomulni. Egyes jelentések szerint a megszállók már átvették az ellenőrzést Lasztocskine felett is, de erről egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elismerte, hogy az ukrán haderő a lőszerhiány miatt vesztette el Avgyijivkát, és a mintegy hatvanmilliárd dollár értékű, hónapokkal ezelőtt elakadt támogatási csomag minél hamarabbi elfogadására szólította fel a kongresszust.

Eközben a német külügyminiszter további százmillió euró értékű humanitárius segítséget jelentett be a vízellátás helyreállítására, valamint kórházak és lakóházak újjáépítésére. Annalena Baerbock Ukrajna déli részén járt, ahol végül meg kellett szakítania a látogatását egy helyszínen, miután orosz drón jelent meg a körzetben, amely egy darabig követte is a delegáció konvoját.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG