Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ungár Péter: „Elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”


Az LMP frakcióvezetője szerint „Valós probléma Karácsony Gergely ötszázmilliós varázsdobozos ügye. Akik a főpolgármester mögött állnak, remélhetőleg elmondják majd, mi történt pontosan.”

Az LMP arra számít, hogy az eddiginél több polgármestere és helyi képviselője lesz 2024-ben a helyhatósági választások után – erről beszélt Ungár Péter, a párt társelnöke és EP-listavezetője egy sajtóbeszélgetésen. A pártnak jelenleg Veszprémben, Szolnokon, Soroksáron és Pesterzsébeten van saját polgármesterjelöltje.

A felmérések szerint az LMP jelenleg a megyei jogú városokban áll a legjobban, jellemzően öt-hat-hét százalékon, az optimista várakozásokat a párt vezetői alapvetően erre alapozzák. A fő cél, hogy ezeken a településeken, illetve mind a 23 budapesti kerületben legyen LMP-s képviselő, valamint a párt jelen legyen a fővárosi közgyűlésben (ehhez polgármestert kell adnia, vagy listán kell elég szavazatot szerezni), illetve a budapesti városvezetésben.

„A varázsdobozügy”

Ungár Péter szerint ugyanakkor Karácsony Gergely támogatásáról még nem döntöttek, bár alapvetően pozitívan ítélik meg a tevékenységét. A főpolgármester kampánytámogatási ügyével kapcsolatban (a Karácsony Gergelyt támogató, mindössze néhány hónapig működő 99 Mozgalom 506 millió forinttal támogatta a politikus kampányát, a pénz a mozgalom vezetői szerint mikroadományokból származott, de az ügyben több vizsgálat is folyik) Ungár Péter úgy fogalmazott: „Valós probléma Karácsony Gergely ötszázmilliós varázsdobozos ügye. Akik a főpolgármester mögött állnak, remélhetőleg elmondják majd, mi történt pontosan.”

Ehhez kapcsolódóan: Nagyjából karácsonyig vár az MSZP, hogy az ellenzéki pártok felsorakozzanak a közös EP-lista mellett.

A helyhatósági választásokkal egy időben, jövő júniusban tartott EP-választásokról Ungár Péter azt mondta: bár korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”. Annak ellenére hogy – mint a frakcióvezető megerősítette a Szabad Európa értesülését – mind az LMP-n, mind a Párbeszéden volt nyomás az Európai Zöld Párt részéről a közös indulás érdekében.

Magyarország, Banglades

Az LMP egyébként saját pártcsaládjával sem ért egyet az akkumulátorokra épülő európai elektromosautó-ipar támogatása ügyében, a magyar zöldek ugyanis úgy látják: ez egy „tipikus centrum-periféria helyzetet hozott létre, mint amikor az iPhone-okból Bangladesben nyerik ki a színesfémet; ugyanígy mi, az európai periféria kapja a környezetromboló akkumulátorgyárakat és -feldolgozókat, amikre az európai autóiparnak szüksége van”. Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes szerint az akkumulátorgyárak elleni kampányuk határozottan működik, ezért a témát folyamatosan napirenden tartják majd a választásokig.

Az EP-választásokról Ungár Péter azt mondta: egy sor uniós tagállamban a populista politikai pártok erősödését látjuk, és könnyen elképzelhető, hogy a szélsőséges pártokat is magában foglaló Európai Konzervatívok és Reformerek frakció (ahová a Fidesz is tart) lehet jövőre a legerősebb uniós pártcsalád a Néppárt és az Európai Szocialisták mögött.

Ehhez kapcsolódóan: Elég édes lesz-e a mézesmadzag? – Az új EU-reformterv esélyei.

A politikus szerint az unió többi pártja rossz válaszokat ad a helyzetre, amikor azt mondja, antifasiszta népfrontot kell létrehozni. A bajok fő oka ugyanis, hogy „alkalmatlan, nem az emberek érdekeit képviselő vezetők állnak az EU élén”. Ungár Péter szerint „aki szereti az Európai Uniót, az szét akarja verni azt a módot, ahogyan most irányítják”.

Rossz ellenzéki válaszok

A politikus úgy látja: a hazai ellenzék pártjai is rossz válaszokat adnak az itteni politikai helyzetre. A negyedik kétharmad után ugyanis már be kellene látni, hogy „az állandó orbánozás, az Orbán-kormányt a Rákosi-rezsimhez hasonlítgatás semmire nem visz”. 2022-ben nyolcszázezer olyan választó volt, aki kritikus Orbán Viktorral szemben, mégis a Fideszre szavazott, az LMP szerint őket mindenképpen meg kell szólítani a kormányváltáshoz.

Ez viszont „úgy biztosan nem megy, ha arra biztatjuk az EU vezetőit, hogy ne folyósítsák a Magyarországnak járó uniós forrásokat”, vagy ha „azt várjuk, hogy majd az unió vezetői mentenek meg minket Orbán Viktortól”. A társelnök szerint erre a legjobb példa a Financial Times értesülése. A lap azt írta: az Európai Bizottság novemberben elkezdi folyósítani a forrásokat, cserébe azért, hogy a magyar kormány hozzájáruljon az Ukrajnának nyújtandó gazdasági támogatáshoz.

Ungár Péter szerint a Demokratikus Koalíció megállapítása is téves arról, hogy „Budapesten minden rendben van” az ellenzéki választási esélyek szempontjából. Arra emlékeztetett, hogy 2022-ben a Fidesz annyi szavazatot szerzett a fővárosban, mint korábban még soha.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG