Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét uniós küldöttség jön Magyarországra felmérni a jogállami fejleményeket


Navracsics Tibor miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2022. szeptember 18-án
Navracsics Tibor miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2022. szeptember 18-án

Jövő héten az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége jön Magyarországra, kormányzati vezetők mellett Karácsony Gergely főpolgármesterrel, illetve civilekkel, újságírókkal is találkoznak majd. A mégiscsak kért uniós óriáshitel tartalmi tárgyalását új emberre, Lantos Csaba energiaügyi miniszterre bízza a kormány.

Ismét uniós küldöttség érkezik Magyarországra május 15–17. között, személyesen is felmérnék többek között, hogy milyen fejlemények történtek a korrupciós veszélyek miatt indított jogállamisági eljárás ügyében – írja a Népszava.

Ezúttal az EP költségvetési ellenőrző bizottsága küld ide négy tagot. A küldöttség vezetője az egész szakbizottság elnöke, a bajor keresztényszocialista Monika Hohlmeier.

Sokakkal találkoznának két nap alatt

A küldöttség a tervek szerint találkozni fog Navracsics Tibor miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével és Biró Ferenccel, az újonnan felállított Integritás Hatóság vezetőjével is.

A lap szerint a küldöttség Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, illetve civilekkel és újságírókkal is beszélgetni fog.

Az Európai Parlament egyébként várhatóan ma fogja elfogadni az Európai Bizottság 2021. évi gazdálkodásáról szóló parlamenti jelentést. A Monika Hohlmeier által is jegyzett dokumentum két bekezdésben is bírálja a magyar jogállam állapotát. Azt is javasolja, hogy tartsák vissza a Magyarországnak szánt pénzügyi támogatásokat, amíg nem sikerül ezeket megoldania a magyar államnak.

Lantos Csabára bíznák a mégiscsak kért hitelt

Bár a kormány korábban határozottan elutasította és leszólta az EU-s újjáépítési hitelkeretet, tavaly óta egy éles fordulattal inkább mégis mielőbb hozzáférne.

Navracsics Tibor, az uniós pénzekért leginkább bevetett miniszter szerint a tárgyalások nyárra érhetnek véget – mondta el az RTL-nek. Az első hírek arról szóltak, hogy a kormány határvédelmi, menekültellátási és egyéb célokra igényelné a hitelt, az Európia Bizottság viszont arról győzködi őket, hogy inkább az orosz energiafüggés csökkentése legyen napirenden.

Utóbbinál meg is hajolhatott a kormány, Navracsics Tibor miniszter szerint az új cél pontosan az, amit a bizottság szeretne. Mindezt az is jelzi, hogy új ember, Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz a tárgyalások tartalmi vezetője, Navracsics Tibor egyfajta pénzszerző projektvezető lesz mellette.

Hozzá kell tenni, hogy a jogállamisági problémák nemcsak vissza nem térítendő támogatások felfüggesztését érintik, hanem ezeket a hitellehetőségeket is, azaz az Európai Bizottság ezt a pénzt sem fogja kifizetni addig, amíg a magyar kormány nem hajlandó teljesíteni a jogállamisági feltételeiket.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG