Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós tervezet az ukrán élelmiszerimport-tilalom meghosszabbításáról


Lengyel gazdák zárnak el utat Szczecinben 2023. április 3-án, hogy az ukrán gabonaáradat ellen tiltakozzanak, amely szerintük lenyomta a hazai árakat
Lengyel gazdák zárnak el utat Szczecinben 2023. április 3-án, hogy az ukrán gabonaáradat ellen tiltakozzanak, amely szerintük lenyomta a hazai árakat

A lengyel mezőgazdasági miniszter hétfőn közölte, hogy megkapta az Európai Bizottságtól azt a határozattervezetet, amely szeptember 15-ig meghosszabbítja egyes ukrán élelmiszertermékek behozatali tilalmát.

Az EU május 2-án korlátozta az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag értékesítését öt országban – Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában –, hogy enyhítsen az ottani gabonafeleslegen, de közben lehetővé tette az ukrán exportot ezeken az országokon keresztül máshova.

Ezek a korlátozások hétfőn lejárnak, és míg az öt ország hosszabbítást kért arra panaszkodva, hogy az olcsóbb ukrán gabona veszteségessé teszi a hazai termelést, Kijev a feloldásukért lobbizik.

„Megkaptuk az EB-től az új határozat tervezetét, amely megtiltja a négy termék importját az öt országba – írta Robert Telus Twitteren. – A tervezetben előírt új időpont ez év szeptember 15.”

„Ez tervezet, de remélem, holnaptól hatályba is lép” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint még nem született döntés.

„Még folynak a megbeszélések, közölni fogjuk, ha meglesz a döntés, valószínűleg még ma” – mondta a szóvivő.

Ehhez kapcsolódóan: Miért korlátozza az EU az ukrajnai gabonaimportot?

Az EU 2022 júniusától felszabadított minden, Ukrajnából származó importot – kezdetben 12 hónapra –, hogy segítse Kijev erőfeszítéseit az orosz invázió megfékezésében. Múlt hónapban beleegyezett a vámfelfüggesztés meghosszabbításába további egy évvel.

Az öt országban a vámok felfüggesztését követően óriási mértékben megnőtt az Ukrajnából érkező import.

Ukrajna exportja nehézségekbe ütközik fekete-tengeri kikötőin keresztül az Oroszországgal vívott háború miatt, és egyre inkább függ az EU keleti részén áthaladó útvonalaktól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön az ukrán mezőgazdasági termékeket érintő exportkorlátozások feltétel nélküli megszüntetésére szólított fel, amikor Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG