Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üres kasszát és drága államadósságot örököl a következő kormány


Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. székházának bejárata Budapesten, 2012. január 12-én
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. székházának bejárata Budapesten, 2012. január 12-én

Ugyanott tartunk, mint tíz éve: egekben az államadósság és hatalmas lyuk tátong a költségvetésben. Hamarosan a Kínából rendelt olcsó áruk után is a magyar áfát kell fizetni. Mindegy, hogy az Aldiban vagy a Lidlben vásárolsz, ugyanannyit fizetsz. Ez a Szabad Európa heti gazdasági összefoglalója.

Az államháztartási hiány és az államadósság rekordközelbe emelkedett. A hiány ráadásul decemberben szállt el a kormányzati költekezésnek köszönhetően, amelynek semmi köze nem volt a járványhoz – közölte a Népszava a Kopint-Tárki elemzését. A legfrissebb adatok szerint az idei év első három hónapjában összejött az éves hiány háromnegyede, miközben az adósságráta 80 százalékon áll, a 2010-es kormányváltáshoz hasonló, magas szinten van.

A Kopint-Tárki szakértői szerint a kormány nem takarózhat a járvánnyal kapcsolatos gazdasági kiadásokkal, mivel Európa „legbőkezűbb” gazdaságvédelmi csomagjáról sokat elmond, hogy legnagyobb arányban, a cégek közel 20 százaléka bértámogatást kért, a hitelmoratóriummal a tíz százalékuk sem élt, míg kedvezményes hitelt a cégek mintegy nyolc százaléka kapott.

Az elemzők arra számítanak, hogy idén is folytatódhat a pénzszórás, hisz 2022-ben választások lesznek, és a növekvő államadósság komoly gondokat okozhat.

Palócz Éva, a kutató cég vezérigazgatója szerint, ha csak a vírust néznénk, kisebb lehetett volna a deficit a bruttó hazai termék (GDP) 8 százalékánál. „Mivel a kormány bármikor dönthet úgy, hogy ezermilliárdokat oszt szét a sport és az egyházi intézmények között, ezért az idénre várt 6,5 százalékos államháztartási hiány alsó becslés” – mondta a lapnak Palócz Éva.

Ettől függetlenül normálisnak tekinthető, ha egy kormány költekezéssel reagál a járvány okozta gazdasági válságra. Nem mindegy azonban , hogy ezt mire költi, a gazdaság egészének a megsegítésére, vagy pedig kiválasztott cégekre és ágazatokra, a rendszerhez hű érdekcsoportok kistafírozására.

A hazai államadóssággal kapcsolatban megjegyezte, rossz előjel, hogy ma már a románnal összevethető a magyar államadósság finanszírozásának költsége, míg a három visegrádi ország jóval olcsóbban tud hitelhez jutni. „Ha az inflációs félelmek miatt a hozamok megindulnak felfelé, akkor az a magyar állampapírok árazását kiemelten fogja érinteni, s ez a tendencia nem megnyugtató” – tette hozzá.

Egyre drágább az élet

Megugrott az infláció márciusban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal drágultak tavaly márciushoz képest. Az üzemanyagok ára 17,7, míg a szeszes italok és dohánytermékek ára 10,3 százalékkal magasabb, mint egy éve. Ha ismét korlátozás nélkül kinyithatnak az üzletek, nagyobb ütemben emelkedhet az infláció.

Nem kerültük el a „W” alakú válságot

A magyarországi kiskereskedelem továbbra is trendszerű lejtmenetben van. A kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 5,6 százalékkal csökkent éves alapon. Pedig ekkor még nem léptek életbe a szigorúbb járványügyi szabályozások. „A részleteket nézve minden szektor csalódást keltő teljesítményt hozott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 3,5 százalékos forgalomcsökkenést regisztrált éves összevetésben. E mögött a tavaly februári igen jelentős élelmiszerfelhalmozás okozta magas bázis áll” – vélekedett Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

Az otthonról munkát végzők száma februárban tovább emelkedett, így nem meglepő módon az üzemanyagtöltő állomások forgalma 10,4 százalékkal zuhant éves bázison. Az elemző szerint az elmúlt hónapok trendjét figyelve meglehetősen aggasztó, amit a kiskereskedelemben az adatok mutatnak. Ráadásul a márciusi járványügyi korlátozások vélhetően tovább ronthatták a szektor teljesítményét, így a fogyasztás igen jelentős mértékben visszafogja majd a GDP-t. „Ezek alapján szinte borítékolható, hogy 2021 első negyedévében újból zsugorodik a GDP negyedéves alapon, vagyis végül mégsem sikerült elkerülni a W-alakú recessziót” – tette hozzá Virovácz.

Toyotára cserélték a Daciát a nagycsaládosok

„A Toyota átvette a vezetést – legalábbis a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának népszerűségi listáján” – számolt be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Az idei év első három hónapjában több mint 2000 nagycsalád tudott autót vásárolni a támogatással. A vásárláshoz a jármű vételárának felét, legfeljebb 2,5 millió forintot lehet igényelni. Varga posztjában kiemelte: a családoknak ezt a pénzt nem kell megelőlegezniük, sőt hitel esetén az önerőbe is beszámít. A program 2019-es indulása óta 52 milliárd forintba került. Mi is írtunk róla, hogy mekkorát drágult a Dacia Lodgy ára, amely korábban a támogatási program legnépszerűbb hétüléses modellje volt.

Ugyanannyit fizetsz az Aldiban, a Lidlben és a Pennyben

Teljesen mindegy, hol vásárolunk, mivel a három német diszkontláncban, az Aldiban, a Lidlben és a Penny Marketben szinte forintra pontosan megegyeznek az árak. A G7.hu egy éve kezdett kísérletbe. Minden hónapban megvásárolja ugyanazt a 42 darab árut a három üzletben. A nem reprezentatív kutatás idén márciusban meglepő eredményt hozott: a 42 termékből 18 ára mind a három láncban forintra megegyezett, további 7 termék ára pedig csak egészen minimális eltérést mutatott, vagyis összesen 25 termék esetében volt tökéletesen mindegy, hogy melyik boltban vettük volna meg.

Minden nyolcadik dolgozónak felmondtak

A legrosszabb a bizonytalanság érzése – válaszolták a legtöbben a HR Portál friss online felmérésében, amelyben a munkavállalók a koronavírus-járvány munkahelyi megéléséről nyilatkoztak. Minden nyolcadik válaszadónak felmondtak egy évvel ezelőtti munkahelyén. Az otthonról dolgozók mindössze 45 százaléka elégedett munkaadója támogatásával. A 24.hu által szemlézett elemzés szerint a jelenlegi munkakedv magasabb pontszámokat kapott, mint az energiaszint, azaz többeknek lenne kedvük dolgozni, csak nincs hozzá erejük.

Magyar áfát kap a Kínából rendelt áru

A posta automatikus vámkezeléssel készül a 22 eurós áfamentességi értékhatár megszűnésére – közölte a Magyar Posta. Július 1-jén ugyanis az unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. Év közepétől a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől.

A Telex.hu szerint, ha valaki 5-10 dolláros kis „bigyókat” rendelt Kínából, akkor eddig nem kellett semmit fizetni. Ezentúl viszont egy 10 dollárért rendelt bumeráng, autós mobiltartó, vagy biciklis lámpa majd a határon kap egy vámeljárást – ennek némi díja is lesz várhatóan –, és kap 27 százalék áfát is. Jó hír, hogy 150 euróig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve.

Készült a Népszava, a 24.hu, a G7.hu, az MTI és a Telex.hu tudósításai alapján.
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG