Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerika pénzzel támogatná az európai 5G kiépítését


Egy járókelő sétál el egy bukaresti Orange áruház kirakatában látható hatalmas 5G-reklám előtt. 2020. október 19.
Egy járókelő sétál el egy bukaresti Orange áruház kirakatában látható hatalmas 5G-reklám előtt. 2020. október 19.

Az Egyesült Államok pénzzel is támogathatja európai szövetségeseit, hogy a kínai befolyástól mentesen építsék ki az 5G-s hálózatokat. Erről nyújtottak be törvényjavaslatot az amerikai Kongresszusban.

Az európai szövetségeseknél az 5G-s hálózat kiépítésében “a rosszindulatú kínai befolyás” ellensúlyozását célzó pénzügyi és más támogatásról nyújtottak be törvényjavaslatot az amerikai Kongresszusban.

A lépés célja, hogy növeljék az olyan európai országok “ellenálló képességét, amelyek infrastruktúráját különösen sebezhetővé teszi a szovjet-érából származó technológiai hátrány” - mondta Marcy Katur ohiói demokrata képviselő, a javaslat egyik benyújtója.

A törvényjavaslat előírná, hogy az amerikai kormányzat támogassa az európai szövetségeseket és partnereket a “befogadó, átlátszó, gazdaságilag életképes, társadalmilag fenntartható és a nemzetközi jognak megfelelő” 5G-s piacok létrehozásában.

“Az 5G a demokráciát és ne a kínai tekintélyelvűséget terjessze!”

A szerzők azt is szeretnék biztosítani, hogy az 5G-s szabványok a demokratikus intézményeknek kedvezzenek, és ne támogassák Kína tekintélyelvűségének terjesztését - áll a nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok és szövetségeseink egyre nagyobb fenyegetéssel néznek szembe a kínai államhoz kötődő cégekkel, amelyek megpróbálnak beépülni, és megpróbálják aláásni a demokratikus intézményeket” - írta Kaptur.

A törvényjavaslat kiegészíti a Trump-kormányzat által indított Tiszta Hálózat kezdeményezést - ez államokat és telekommunikációs cégeket fog össze. Megfogalmazott célja, hogy “védjék az adott államok nemzetbiztonságát és polgáraik személyes adatait az olyan rosszindulatú szereplők agresszív lépéseitől, mint a Kínai Kommunista Párt”. Ez állt az amerikai külügyminisztérium októberi nyilatkozatában, amelyet októberben adtak ki, amikor Bulgária, Koszovó és Észak-Macedónia egyezményt írt alá és ezzel csatlakozott a kezdeményezéshez.

5G: önvezető autók automatizálás, távsebészet

Az 5G-s hálózatok olyan kritikusan fontos infrastruktúrát hozhatnak létre, amelyek a korábbinál jobban támogatják majd az önvezető autókat, a nagy távolságból végzett sebészi beavatkozásokat és az automatizált gyártást.

Az Európai Unió a Covid-19 járványt követő gazdasági visszaesésből való talpraállás egyik zálogaként tekint a technológiára.

Kaptur arról is beszélt, hogy az 5G-s technológia lesz a transzatlanti kommunikáció gerince, és még inkább elősegíti a fejlett technológiák létrehozását.

Ezeknek a fejlesztéseknek hatalmas nemzetbiztonsági és gazdasági hatásai lesznek. Ezért is kulcsfontosságú, hogy a hálózatokat meg kell védeni a rosszindulatú külföldi befolyástól” - írta a képviselő.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG