Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elsöpörheti a százezernyi pedofilvád az amerikai cserkészeket


Részlet egy 2012. október 18-án, az oregoni legfelsőbb bíróság döntése nyomán nyilvánosságra hozott aktából.
Részlet egy 2012. október 18-án, az oregoni legfelsőbb bíróság döntése nyomán nyilvánosságra hozott aktából.

Csaknem százezer pedofília miatt indított perrel néz szembe az amerikai cserkészszövetség. Csődvédelmet kértek, nagy vagyonuk is van, és a biztosításaik is segíthetik őket.

2020. november 16-át, azaz e hét hétfőt jelölte meg a delaware-i csődbíróság határidőként arra, hogy az összes, az amerikai cserkészek által molesztált, még élő áldozat jelentkezzen.

A határidőre az előzetesen vártaknál lényegesen többen jelentkeztek, több mint 92 700 ügyben adtak be kártérítési igényt a Los Angeles Times szerint. Ez egy nagyságrenddel több, mint amennyivel eddig például a katolikus egyház nézett szembe az Egyesült Államokban.

"Tudtam, hogy sok ügy volt. De soha nem gondoltam volna, hogy megközelítheti ezt a számot"- mondta Paul Mones ügyvéd, aki már évtizedek óta foglalkozik a cserkészek molesztálási ügyeivel, írta a New York Times.

"Kimondatlan norma" volt

A bejelentett áldozatok életkora 8 és 93 év között szóródik, döntő többségük férfi, és szerte az USA-ból, de még Japánból vagy Németországból is jelentkeztek.

A szexuális molesztálás "kimondatlan norma" volt a cserkészeknél - mondta Andrew Van Arsdale, az áldozatokat képviselő egyik vezető ügyvéd a CNN-nek.

"Az alapján, amit az áldozatoktól hallottunk, a szexuális zaklatás egyfajta beavatási rítus volt számos csapatnál szerte az országban. A gyerekeknek bizonyos feladatokat végre kellett hajtaniuk, csakúgy mint amikor a vágyott jelvényeket kapták meg " - fogalmazott az ügyvéd.

Az Amerikai Cserkészszövetség (BSA - Boy Scouts of America) közelményben tudatta, "lesújtotta őket, hogy ilyen sok életre hatással voltak a cserkészet múltbeli visszaélései".

"Elszaladtam"
Charles Kessinger tízéves volt 1994-ben, élete első cserkésztáborában. Egy este a vezetője elvitte egy közeli fürdőhelyre. Kessinger szólt, hogy nincs nála fürdőnadrág, de a vezető rászólt, hogy vetkőzzön le. "Emlékszem, hogy megérintett" - mondta Kessinger a CNN-nek. Amikor a vezető megpróbálta orális szexre bírni a kisfút, ő elszaladt.

Csődvédelem és milliárdos perek

Az összevont ügyben a BSA már idén február elején csődvédelmet kért. A száztíz éve létező cserkészszövetség vagyonát 1-10 milliárd dollár körülire becsülik, kinnlevőségeit legfeljebb 500 millió dollárra.

Emellett a különböző cserkész alszervezeteknek ismeretlen mértékű biztosítása lehet az ilyen jellegű ügyekből fakadó kártérítésekre is. Paul Mones szerint az összesített kártérítés dollárban milliárdokra rúghat, de pontos összeget egyelőre nem tudni.

Tavaly egy minnesotai ügyben már kiderült, hogy a cserkészek rengeteg visszaélésről tudtak, csak nem hozták nyilvánosságra. 1944 és 2016 között 7819 tagot minősítettek "alkalmatlan önkéntesnek" szexuális zaklatási problémák miatt, ezt alaposan dokumentálták is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG