Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Telefonon tárgyalt Blinken és Lavrov, az USA azonnali lépéseket sürgetett


Anthony Blinken amerikai külügyminiszter január 19-én, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.
Anthony Blinken amerikai külügyminiszter január 19-én, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

Az amerikai külügy közleménye szerint Antony Blinken gyors és súlyos következményeket lengetett be, ha Oroszország betör Ukrajnába. Az USA az ukrán határ mellett összevont orosz csapatok kivonását sürgette.

Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon tárgyaltak február elsején. Az amerikai külügy által kiadott közlemény szerint Blinken újra megerősítette, hogy az USA kiáll Ukrajna függetlensége és területi egysége mellett. És amellett is, hogy minden ország maga dönthesse el, hogy milyen külpolitkát kíván folytatni és milyen szövetségi rendszerekben szeretne részt venni.

Emellett sürgette az ukrán határ melletti helyzet "azonnali" enyhítését, és az orosz csapatok visszavonását.

"Hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok esetleges Ukrajna elleni inváziója gyors és súlyos következményekkel fog járni, és sürgette Oroszországot, hogy a diplomácia útját válassza" – áll a közleményben.

Az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt a feszültség Ukrajna és Oroszország között, mivel Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében.

Háborús leckék – Az ukrán iskolák is felkészülnek egy esetleges támadásra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva újabb invázióra készülhet azt követően, hogy 2014 márciusában már elfoglalta a Krím félszigetet, illetve támogatást nyújt a keleti Donyec-medence egy részét uraló szakadár kormányellenes lázadóknak. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban 2014 óta már több mint 13 ezer ember halt meg.

Az Ukrajnát elkerülő egyik fő gázvezeték, a Török (és Balkáni) Áramlat építése nemrég fejeződött be, így Oroszország Ukrajna elkerülésével is képes jelentős mennyiségű gázt exportálni a régióba.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG