Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kivizsgálja a szövetség a Turi György úszóedző elleni vádakat


Szepesi Nikolett az endhoveni Európa-bajnokságon 2008 március 22-én
Szepesi Nikolett az endhoveni Európa-bajnokságon 2008 március 22-én

Turi György, számos kiugróan sikeres magyar úszó egykori edzője ellen indít vizsgálatot a Magyar Úszószövetség. A vizsgálat idejére az edző felfüggesztette magát a szövetségi pozícióiból. Turit korábbi tanítványai többek közt bűncselekményekkel is vádolják.

A Magyar Úszószövetség vizsgálatot indít Turi György úszóedző ellen, adta hírül csütörtökön a sportszövetség. Turi György egyébként a szövetség szakmai alelnöke és az edzőbizottság elnöke is, ezeket a tisztségeit azonban önként felfüggesztette a vizsgálat idejére.

A Magyar Úszószövetség elnöksége azután vette napirendjére a Turi-ügyet, hogy az elmúlt hetekben az edző több volt versenyzője, Cseh László, Kozma Dominik, Kiss Noémi, Szepesi Nikolett, Dara Eszter és Reményi Diána beszélt azokról a verbális és fizikai bántalmazásokról, amelyeket az edző követett el és amelyeket el kellett viselnie vagy amelyeknek szemtanúja volt.

"Elég kiszolgáltatott helyzetben voltunk"

Elsőként a visszavonult Cseh László beszélt az edzőnél átélt bántalmazásokról. Elmondása szerint Turi nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, ha például az edzésen valami nem sikerült:

"...jött az ordibálás, a büntetés. Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés"

– emlékezett vissza Cseh László a 24.hu kérdésére. Az úszó 2014-ig volt Turi tanítványa Kőbánya SC-nél.

Szintén 2014-ig volt csapattársa Kozma Dominik, aki néhány nappal később megerősítette Cseh tapasztalatait a Blikknek.

"A magyar úszósport még mindig ott tart, hogy a túlterhelésben hisz, aztán az ebből fakadó sérülések után semmilyen felelősséget nem vállal a klub, az edző. Nagyjából érzed, mikor van az a pont, amikor az edzés már nem visz előre, de a kiabálást ugyanúgy megkapod. Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből, sajnos ilyet is láttam. Az esetemben időnként a családi problémáinkat fűzték össze a teljesítményemmel, és utána megkaptam, hogy minden azért van, mert gyenge vagyok"

– magyarázta Kozma Dominik.

"Ebből a módszerből kijöhet egy-egy Egerszegi Krisztina vagy Cseh László, a kérdés, hogy ennek mi az ára. Gyermekek ezreiről van szó, és csak nagyon kevesen jutnak el arra a szintre, hogy utólag talán azt mondják, megérte"

– mondta még el az úszó, aki szintén 2014-ben szakított a Kőbánya SC-vel. Egerszegi Krisztina egyébként szintén Turi György tanítványa volt korábban.

"Automatikus volt, hogy amikor Turi odament a lányokhoz, rácsapott a fenekükre, illetve a fenekünkre, sőt még bele is markolt. Fürdőruhában eléggé kiszolgáltatott helyzetben voltunk. Egyszer például Szepi (Szepesi Nikolett – a szerk.) hanyatt feküdt a gyúrópadon, és gumikötéllel, tenyérellenállással végzett egy gyakorlatot, teljesen kiszolgáltatott helyzetben. Turi odalépett hozzá, elhúzta az úszódresszét a szeméremdombjáról, odafordult hozzánk, és mondott nekünk valamit, de már nem emlékszem, hogy mit"

– magyarázta szintén pár nappal később Dara Eszter az Indexnek, ő szintén Turi korábbi tanítványa volt. Dara Eszter elmondta, hogy az edző elkezdte csókolgatni a nyakát az egyik verseny előtt, majd egy alkalommal másodszor is megpróbálta, onnantól soha többé nem lépett be az edző szobájába.

Elmondása szerint azzal zsarolták őket, hogy búcsút mondhatnak a pályafutásuknak úszóként, ha ellenszegülnek.

"Állandóan azt hajtogatta, hogy mi senkik vagyunk, nincs semmilyen eredményünk, mit képzelünk mi magunkról, csak egy szavába kerül, és kivágnak minket a Szpariból, és vége a pályafutásunknak. ... nőként is megalázott minket. Nőnapkor azt mondta, nem ünnepeljük a nőnapot, mert csak az a nő, aki már anya és feleség. Addig nem számítunk nőnek. Voltak ilyen furcsa dolgai. Úgy bánt velünk, mint a játékszereivel, hol elővett, hol félretett bennünket, ahogy épp a kedve tartotta"

– mondta el Dara Eszter.

A 2007-ben, 21 évesen visszavonult Reményi Diána is Turi tanítványa volt, szerinte is visszaélt az edző a helyzetével, illetve tízből kilenc tehetséges úszót tönkretett.

"Mindnyájunkat bántalmazott, főleg verbálisan. Engem sosem ütött meg, az ilyen emberek tudják azért, kivel mit tehetnek meg. Szepesi Niki viszont többször kapott akkora pofonokat, amiket a második emeletről is hallottunk"

– magyarázta az úszó a Blikknek. Elmondása szerint arról is tudott, hogy az egyik masszőr szexuálisan zaklatja a tizenéves úszókat, de amikor szóltak neki erről, akkor azt válaszolta 15-16 éves lányoknak, hogy "nem kellene annyi Cosmot olvasni" .

Egy másik volt tanítványa, Kiss Noémi pedig például arról beszélt a 24.hu-nak, hogy előfordult, hogy Turi berángatott egy fiút a vécébe, és ott agya-főbe verte.

Turi szerint nem igaz vagy túlzás

Turi György szerint nem igaz, hogy zaklatta volna lányokat, mondta el a 24.hu-nak. Szerinte nagyon ritkán verte a versenyzőit, amikor "elfogyott a pedagógiai eszköztára". Szepesi Nikolettet pedig egyszer "vágta nyakon".

De érvelése szerint mindezek egy másik korban történtek, és egyébként sem az ELTE pszichológiai tanszékén akart PhD-zni. Amellett viszont kitart, hogy őt csak a versenyzői eredményei minősítik, mindegy, hogy milyen áron. Hiszen bárki elmehetett volna, akinek nem voltak elfogadhatók az elvárásai.

Szerinte tanítványai "a kattintásért, a lájkért" beszéltek általánosítva a módszereiről, pedig azok legfeljebb kirívó esetek lehettek.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG