Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Utakat zártak le a feldühödött gazdák Németországban


Traktorok sorakoznak Berlinben 2024. január 7-én
Traktorok sorakoznak Berlinben 2024. január 7-én

A Német Gazdaszövetség (DBV) egy héten át tartó demonstrációt hirdetett, így tiltakozva a kormány azon tervei ellen, amelyek értelmében csökkentenék az ágazatra vonatkozó kedvezményeket.

Olaf Scholz német kancellár hárompárti koalíciója alaposan feldühítette az agrárszektorban dolgozókat azzal, hogy előző hónapban bejelentették: kivezetik a mezőgazdasági munkagépekhez használt gázolaj adókedvezményét, és megszüntetik az érintettek gépjárműadó-mentességét is.

Mindez része lenne annak a csomagnak, amellyel a jövő évi költségvetésen tátongó, mintegy 17 milliárd eurós lyukat kívánnák betömni.

Ehhez kapcsolódóan: A német kancellár védelmébe vette a világjárvány alatt megszavazott hitelek átcsoportosítását

A kormány a nagy felháborodás hatására múlt héten részleges visszavonulót fújt, és közölte, hogy marad a mezőgazdasági járművek adómentessége, az üzemanyag-kedvezményeket pedig fokozatosan, 2026-ig törölnék el.

A DBV ugyanakkor ragaszkodik a tervezet teljes visszavonásához, ennek érdekében egyhetes tiltakozó akciót hirdetett meg hétfőtől.

Reggel a gazdák több helyen eltorlaszolták az autópályákra felvezető utakat. Demonstrációt terveznek a berlini Brandenburgi kapunál, és az ország számos más részén is.

A hatóságok óvintézkedéseket léptettek életbe, különös tekintettel arra, hogy csütörtökön gazdák egy csoportja erőszakosan fellépve megakadályozta, hogy Robert Habeck gazdasági miniszter leszállhasson egy kompról, amikor hazafelé tartott az egyik északi-tengeri szigeten tett magánútjáról.

A történteket kormánypárti és ellenzéki politikusok elítélték, illetve a Német Gazdaszövetség is.

A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy szélsőjobboldali és más csoportok is megpróbálhatják a maguk javára felhasználni a tüntetéseket. Joachim Rukwied, a DBV elnöke aláhúzta: mindent meg fognak tenni azért, hogy ilyen elemek ne szivároghassanak be a soraikba.

Az érdekképviselet vezetője egyúttal újra elutasította a felülvizsgált kormányzati terveket. „Ez abszolút elégtelen. Nem tudunk újabb adóterhet elviselni” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Vinnék a boltot is: a megromlott német–magyar kapcsolatok háttere

A büdzsé kiigazítására azért van szükség, mert a német alkotmánybíróság november 15-i ítélete jókora lyukat ütött a berlini költségvetésen. A testület alkotmányellenesnek minősítette, ezért hatályon kívül helyezte a kormánynak azt a határozatát, amely átcsoportosította volna az eredetileg még a pandémia következményeinek enyhítésére szánt hatvanmilliárd eurót, hogy a klímaváltozás elleni intézkedésekre és az ország modernizálására fordítsa.

Az ezen tiltakozások okozta zavarokon felül Németországban csaknem háromnapos, szerda hajnali 2 órától péntek este 6 óráig tartó sztrájkot hirdetett a vasutas-szakszervezet (GDL) az állami Deutsche Bahn vasúttársasággal kialakult bérvitában.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG