Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtippeljük, hogy fogják hívni a gyerekét


A magyar utónevek aktuális népszerűségi listáján a lányoknál az évek óta legdivatosabb Hannák még tartják magukat, de a fiúknál az évekig kiugróan domináns Bencék leszállóága megállíthatatlannak tűnik. A Dominik vagy az Olivér törhet tartósabban a Bence helyére. A lányoknál meredeken jön fel a Léna és az Olívia, de Larák, Alízok, Szófiák vagy Linettek is egyre többen születnek. Egyszerű becsléssel megnéztük azt is, hogy ezek alapján jövőre mik lehetnek a legnépszerűbb keresztnevek Magyarországon.

A gyereket váró szülőknél garantáltan felmerülő probléma, hogy mi legyen a kicsi neve. Ebben viszonylag nagy szabadságuk van a szülőknek, Magyarországon több mint két és fél ezer női, illetve csaknem kétezer államilag engedélyezett férfinév közül választhatnak, itt találja ezeket. Ha egyik sem megfelelő, akkor kérvényezhetnek újat is, erről később lesz még szó.

A névválasztásnál egyszerű szempontokat kell csak végiggondolni. Kevésbé érdemes például kiszúrni a gyerekkel valami nevetséges vagy extrém okoskodó névvel. Hasonló hátrányt hozhat, ha egyszerűen nehéz lesz kimondani a gyerek teljes nevét a vezetéknevével együtt.

Tóth Ármándó hátrányba kerülhet Tóth Zsolthoz képest
A világ számos részén az is jelenthet némi extra nehézséget, ha egy helyben negatívan diszkriminált etnikai kisebbségre utaló nevet kap az újszülött. Ez az általában a fehértől eltérő rasszokra utaló neveket jelenti, de Németországban például a törökös neveket. A jelenséget úgy lehet mérni, hogy eltérő keresztnevű, de ugyanolyan önéletrajzot beküldők közül jellemzően kevésbé hívják be azokat interjúra, akiknél már a névből azt sejti a munkaadó, hogy a jelentkező nem fehér.


Mindezek mellett szempont lehet az is, hogy ha minden második fiút Bencének hívnak majd a gyerek osztályában, akkor náluk pont a név jelölő funkciója nem fog jól működni.

A Hannák régi motorosok, a Dominikok újabbak

Ha megnézzük a magyar adatokat, azt látni, mintha hasonló zajlott volna le.

A vonaldiagramra kattintva kiírja az adott nevet.

A Bencék évekig kiugróan dominálták a fiúnevek népszerűségi listáját. Az erős koncentrálódás itt azt jelentette, hogy a 2016-os évfolyamból például száz fiúból négyet Bencének hívnak.

Miután ez előtte évekig hasonlóan zajlott, azt lehet sejteni, hogy az általános iskolák alsó tagozatai jelenleg rendesen el lehetnek látva Bencékkel, de aztán elmúlt a népszerűsége, így a Noelek és a Bennettek váratlan visszaesése mellett 2022-ben már a Dominikok és az Olivérek vitték a prímet.

A kislányoknál az évekig hasonlóan meghatározó Hanna népszerűsége is kezd leáldozni, de még kitartóan ez a név a legnépszerűbb.

Itt el kell mondani, hogy a női neveknél alapból is nagyobb a változatosság, mint a férfineveknél. Csak a száz legnépszerűbbet nézve is a lányneveknél ez kevesebb újszülött nevét magyarázza adott évben.

Ez azzal is járhatna, hogy egy-egy divathullám, új szereplősorozat, slágercím vagy híres ember híres gyermekének szokatlanabb neve jobban tudná befolyásolni a a száz legnépszerűbb összetételét.

Nem nevezheti el Fidesznek a gyermekét
Lehet kérelmezni teljesen új neveket is, de csak a létező neveknek van komoly esélyük. Sok idős nő próbálná átnevezni magát túlzóan becéző névre, vagy az új név nem lehet kirívóan hátrányos a viselőjére, akkor sem, ha a szülők nem szeretik az újszülöttjüket. Sokan kamu ősmagyar neveket próbálnak elfogadtatni, de volt például olyan is, aki a választások környékén a Fidesz nevet akarta adni a kislányának, de politikai márkaneveket sem lehet adni.


Úgy tűnik, hogy ezek a divatok mostanában nem elég tartósak ahhoz, hogy a Hanna-Anna-Johanna és más, Anna-szerű neveket komolyan megszorongassák. Megtorpantak a Zoék, és tetőzni látszik az Emmák divatja is.

Meg lehet tippelni, hogy jövőre mi várható

Az elmúlt évek adatai alapján egyszerű trendet becsülni. Ez alapján jövőre már a Lénák vehetik át a vezetést a Hannáktól a kislányoknál, és az Olíviákkal, Kamillákkal, Linettekkel is egyre komolyabban kell számolni egy ilyen ranglistán.


Az újszülött fiúknál a Dominik, Olivér, Levente sorrend után a Zalánok felfutását lehet várni.

A Bencék és a Dávidok további népszerűségvesztése mellett a Nolenek és a Zenték is jóval gyakoribbá válhatnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG