Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Választási vereséghez vezethet a kirgiz politikus vicce, hogy hiba volt elszakadni a Szovjetuniótól


Marat Amankulov, a kormányt támogató Birimdik párt vezetője
Marat Amankulov, a kormányt támogató Birimdik párt vezetője

Botrányt okozott Kirgizisztán egyik vezető politikusa, Marat Amankulov egy kiszivárgott kijelentése, aki orosz kollégáinak azt mondta, hiba volt az ország függetlenné válása. Amankulov azóta viszakozott, de a kiszólás miatt tüntetések kezdődtek a közép-ázsiai ország nagyvárosaiban.

A Kirgizisztánt vezető Birimdik nevű párt elnökéről, Marat Amankulovról a héten szivárgott ki a tiltakozásokat kiváltó felvétel. A pártelnököt egy nem nyilvános kerekasztal-beszélgetésen filmezték le, a videón hallható, hogy Amankulov azt mondja: „Pártunk ideológiája az eurázsianizmus. 30 éve élünk függetlenségben, és a tapasztalat azt mutatja, ideje átgondolnunk a dolgot és visszatérni a rendes kerékvágásba.” Utóbbit nevetve mondta, tehát nem tudni, mennyire gondolta komolyan, ám a közösségi médiában látható reakciók alapján kevesen értelmezték viccként a kijelentést.

A mai Kirgizisztán több mint száz éven keresztül az Orosz Birodalom, majd a Szovjetunió uralma alatt állt, függetlenségét 1990-ben nyerte csak el. Az ország ugyanakkor tagja az Oroszország vezette Független Államok Közösségének, kormányai a Szovjetunió szétesése óta a többi közép-ázsiai országhoz képest is szoros kapcsolatot ápoltak Oroszországgal.

Mentőövet kapott az ellenzék

A hivatalosan szocialista elveket hirdető kormánypárt elnökeként Marat Amankulov közeli szövetségese Kirgizisztán elnökének, Szooronbaj Dzseenbekovnak. Kirgizisztában október 4-én tartanak parlamenti választásokat, és a függetlenséggel kapcsolatos vita az utolsó pillanatban átrendezheti a politikai erőviszonyokat. A kormánnyal szemben induló pártok várhatóan központi elemmé teszik kampányukban a hazafiasságot és a szuverenitás megőrzését. Nem csoda, hogy a kormánypárt igyekszik, amennyire lehet, bizonygatni, hogy elkötelezettek az ország függetlensége mellett.

Amankulov provokációnak nevezte a szivárogtatást, és azt mondta, a szavait kiemelték a kontextusból. „A függetlenség elérése a népünk legnagyobb eredménye. Minden állampolgárnak szent kötelessége megőrizni és erősíteni a kirgiz államiságot” – írta egy közleményben. Amankulov elmondása szerint csak az egyik orosz képviselő beszédére reagált, aki, mint mondta, arról beszélt, hogy nagyra értékeli a belső-ázsiai török kultúrákat. Amankulov elmondása szerint a felvétel tavaly készült, nem sokkal megválasztása után, mások szerint viszont a találkozóra idén február 27-én, a politikus moszkvai látogatása alatt kerülhetett sor.

Keleti ellen-EU orosz vezetéssel

A felvételen elhangzik az is, hogy a Birimdik párt közös sajtótájékoztatót tervezett Alekszander Duginnal, az úgynevezett eurázsianizmus szószólójával. Az orosz írót sokan tartják Vlagyimir Putyin egyik fő ideológusának: munkáira jellemző a harcos nyugatellenesség, és az amerikai nyugat-európai hatalmakkal szemben egy új, Oroszország által vezetett eurázsiai tömb összeállását szorgalmazza.

A Birimdik az eurázsianizmushoz való vonzódását eddig sem rejtette véka alá, az idei választási kampány alatt a fővárosban, Bisekben olyan plakátokat is kihelyeztek, amelyeken az állt: „Eurázsia szíves Kirgizisztánban dobog.”

Győzelme esetén a jelenlegi elnök kormánya szorosobbra fűzheti a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal és az általuk vezetett Eurázsiai Gazdasági Unióval (EAEU). Ez a szervezet jelenleg csak egy kereskedelmi unió, de Moszkva hosszú távon az Európai Unióhoz hasonló rendszerként, gazdasági és politikai blokként képzeli el.

Oroszország helyett Kína befolyása növekedhet

Amankulov az ország függetlenségét megkérdőjelező kijelentése azonban sokak haragját kiváltotta Kirgizisztában, a hétvégén a fővárosban és a második legnagyobb városban, Osban is tüntetések kezdődtek, „Nem leszünk rabszolgák!” és „Független Kirgizisztánt!” jelszavakkal, amelyen ellenzéki pártok vezetői is részt vettek.

Az októberi választásokon jó esélyekkel indul a Mekenim Kirgizisztán nevű párt, amely eddig leginkább liberális és piacpárti reformokkal kampányolt, de külpolitikai kérdésekben eddig nem igazán foglalt állást. Az idei választási programjában mégis szerepel egy rész, ami arra utal, hogy az Eurázsiai Unión kívül keresnének kereskedelmi partnereket: fontos célként tüntetik fel a Kína és Üzbegisztán között fekvő osi régió infrastrukturális fejlesztését az itt áthaladó kereskedelem segítése érdekében. Nem nehéz belátni, hogy ez inkább Kína Övezet és Út nevű külgazdasági projektjébe illik bele az az orosz eurázsiai tervek helyett.

XS
SM
MD
LG