Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádat emeltek a tervezett mecset-támadások ügyében Németországban


A kölni központi mecset 2018. szeptember 29-én.
A kölni központi mecset 2018. szeptember 29-én.

12 emberrel szemben emeltek vádat Németországban. A vádlottak mecsetek elleni támadásokat szerveztek, amelyben a legtöbb muszlim meggyilkolása volt a cél.

A német ügyészség 12 személyt vádolt meg azzal, hogy jól finanszírozott, fegyveres támadást szerveztek több németországi mecsettel szemben. A hatóság közleménye szerint "mecsetek elleni támadást készítettek elő, amelyben a lehető legtöbb muszlim meggyilkolása és megsebesítése volt a céljuk, valamint az, hogy polgárháborúhoz hasonló helyzetet teremtsenek".

A 11 tagú szervezet és egy további bűntársuk a vád szerint rendszeresen találkozgattak, egyik tagjuk pedig mintegy 50 ezer euró megszerzésére tett ígéretet, a pénzből pedig fegyvereket vettek volna.

A 31 és 61 év közötti gyanúsítottak mind német állampolgárok, egy kivételével mindenkit őrizetbe vettek. 12. társuk szabadlábon van, ismertették a stuttgarti ügyészek. Az egyik gyanúsított meghalt az őrizetben, feltehetőleg öngyilkos lett, idegenkezűségre nem találtak bizonyítékot. A nyomozók azt is elárulták, hogy a házkutatások során többeknél négy számjegyű összeget meghaladó eurót is találtak, amit készpénzben tartottak.

Harc a kisebbségek védelme érdekében

A magukat nemzetszocialistáknak nevező csoport tagjait 2018-ban ítélték el a török kisebbséggel szemben elkövetett gyilkosságok miatt. Tavaly egy másik szélsőjobboldali szervezet egy zsinagógát vett célba Kelet-Németországban, ahol a támadásban ketten életüket vesztették.

2019 júniusában közvetlen közelről lőtték fejbe a német CDU hesseni politikusát, Walter Lübckét. A politikus a 2015-ös menekültválság idején a bevándorlók támogatását és fogadását kérte, Angela Merkel támogatója volt. A szélsőjobboldali szimpatizánsokat a rendőrség leleplezte.

Készült a Reuters jelentése alapján
XS
SM
MD
LG