Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádemelés készül Trump családi cége ellen, a pénzügyi vezető feladta magát


Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke politikai gyűlést tart az ohiói Wellingtonban, 2021. június 26-án
Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke politikai gyűlést tart az ohiói Wellingtonban, 2021. június 26-án

New York-i ügyészek várhatóan vádat emelnek adózással összefüggő bűncselekmények miatt a Trump Organization és annak pénzügyi igazgatója ellen – jelentette június 30-án több amerikai lap. Allen Weisselberg pénzügyi vezető még a vádemelés előtt feladta magát a New York-i ügyészségnek.

Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész várhatóan július 1-jén nyújtja be keresetét Donald Trump volt elnök vállalata és annak pénzügyi igazgatója, Allen Weisselberg ellen. Ezt megelőzően a bizonyítékok mérlegelése után az esküdtszék bűnügyi vádiratot fogalmazott meg.

A hírek szerint például olyasmivel vádolják a szervezetet, hogy a menedzsereiknek, felsővezetőiknek olyan különleges juttatásokat adtak, amelyeket utána kihagytak a beszámolóikból és adóbevallásaikból. Itt nem pénzbeli juttatásokra kell gondolni, például ingatlanok, autók használati lehetőségére vagy épp a rokonaik iskolai tandíjának átvállalására.

Allen Weisselberg, a cég pénzügyi vezetője még a vádak bejelentése előtt feladta magát az ügyészségen. A Trump Organization szerint Weisselberg csak egy eszköz arra, hogy a volt elnöknek kárt okozzanak az ügyészek, adta hírül az ABC News. A Trump Organization szóvivője szerint szó sincs igazságszolgáltatásról, ő politikai motivációjúnak tartja az egész ügyet.

Trumpot várhatóan nem büntetnék, de a cégét igen

Trumpot és családját várhatóan nem vádolják meg, de a Trump Organization pénzbírságra és egyéb büntetésekre számíthat, ha elítélik.

A mostani vádakat arra is használhatják, hogy nyomást gyakoroljanak Weisselbergre egy esetleges jövőbeni eljárás során, amely viszont már Trump vagy egyes családtagjai ellen indulna. Weisselberg, Trump régi bizalmasa ugyanis eddig nem volt hajlandó együttműködni az ügyészekkel.

Trump, akinek ügyvédei már tárgyaltak az ügyészekkel, június 28-i nyilatkozatában bírálta a nyomozást, és Vance hivatalát „teljesen elfogultnak” nevezte.

Cyrus Vance sajtóértekezletet tart a nyomozás egy korábbi pontján New Yorkban, 2020. február 24-én
Cyrus Vance sajtóértekezletet tart a nyomozás egy korábbi pontján New Yorkban, 2020. február 24-én

Ez az amerikai gyakorlat – mondja a volt elnök

Nyilatkozatában Trump azt állította, hogy cége lépései „az Egyesült Államok üzleti közösségében általános gyakorlatnak számítanak, és semmiképpen sem bűncselekménynek”, és hogy a demokrata ügyész „bűncselekményt keresve” indította a vizsgálatát.

Ez az első olyan büntetőeljárás, amelyeket a manhattani kerületi ügyész a Trump Organization ellen kezdeményezett több mint kétéves vizsgálat után, állítólagos csalások miatt.

A nyomozás egyik szála azt derítené fel, hogy Trump cége manipulálta-e az ingatlanjai értékét adócsökkentés és kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek érdekében. A nyomozás középpontjában a Trump elnökségét megelőző időszak áll.

Célkeresztben a volt elnök adóbevallásai is

A nyomozás Trump adóbevallásait is célba vette, nyolc évet vizsgálva.

New York állam legfőbb ügyésze, Letitia James szintén vizsgálatot folytat a Trump Organization ellen, és együtt is működik Vance irodájával. James hivatala májusban jelentette be, hogy a vizsgálatot bűnügyi nyomozássá minősítették át.

A Trump Organization egy családi holding, amely golfklubokat, szállodákat és luxusingatlanokat mondhat a magáénak. Donald Trump átadta a vállalkozás irányítását két legidősebb fiának és Weisselbergnek, amikor 2017 elején beköltözött a Fehér Házba.

Készült az AFP, az AP, a Reuters és a The Washington Post tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG