Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újratárgyalják a Vajdaság finanszírozását Szerbiában


Orbán Viktor magyar és Alekszander Vucsics szerb miniszterelnök beszélgetnek a szabadkai zsinagógában 2018. március 26-án.

Alekszander Vucsics szerb miniszterelnök pártja (Szerb Haladó Párt - SNS) és a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) koalíciós szerződése szerint újratárgyalják a Vajdaság szerbiai finanszírozását, írja a Szabad Európa balkáni szolgálata.

Egészen pontosan a több mint 25 etnikai csoporttal és hat hivatalos nyelvvel bíró Vajdasági Autonóm Tartomány helyzetét tárgyalnák újra, és a szerződés szerint kétharmados törvényekben rögzítenék a tartomány önálló hatáskörét és finanszírozását.

Mindez lényegében lényegében azt jelenti, hogy az ország egyik legfejlettebb régiójának lehetősége nyílhat nagyobb autonómiát elérnie az országban.

Dusko Radoszavljevics újvidéki politológus szerint 2000 óta nem kapott koalíciós partner nyíltan ilyen lehetőséget a kormánytól. A lap a VMSZ-t a Fidesz testvérpártjaként jellemzi, amely 2012 óta szövetségese Vucsicsék pártjának.

A megállapodás külön kitér számos helyi és regionális infastrukturális felújításra és más építkezésekre is. Például lefektetik, hogy

"a Szerbia Útjai közvállalat tervezett éves eszközeinek legalább a 20 százalékát a Vajdaság AT területén folyó útjavítási és útfenntartási munkálatokra fordítja"

de mondjuk a szabadkai Népszínház vagy a városi focistadion befejezésében is megállapodtak, ahogy például a kishegyesi szennyvízcsatornára is kitértek.

De egyéb kérdések is bekerültek, így például lazában megfogalmazva több embernek szeretnének szociális juttatásokat, magasabb színvonalú egészségügyi ellátást szeretnének vagy. hogy vonják be a helyi gazdák szövetségét a mezőgazdasági támogaátsok elosztásába.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG