Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ajándékvakcina Észak-Macedóniának, gyorsít az engedélyeztetésen Brüsszel


Szerbia vakcinaadományát veszik át Észak-Macedónia illetékesei a tabanovcei macedón-szerb határátkelőhelyen 2021. február 14-én.
Szerbia vakcinaadományát veszik át Észak-Macedónia illetékesei a tabanovcei macedón-szerb határátkelőhelyen 2021. február 14-én.

Vasárnap 4 680 dózis koronavírus elleni, Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát küldött Észak-Macedóniának a szerb kormány. Közben az Európai Unió bejelentette, hogy gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációi ellen kifejlesztett oltásokat.

Észak-Macedónia nehezen jut vakcinákhoz, a Szerbiától most kapott oltásokkal épp, hogy be tudják oltani a COVID-klinikákon dolgozókat. Az ország 2 millió lakosából egyelőre szinte senkit sem oltottak be.

Az ország elvileg számíthat az Egészségügyi Világszervezet segítségére, amely nemrég elkezdett kifejezetten a szegényebb országok számára felhalmozni egy vakcina-készletet. Ebből a macedónoknak 840 ezer jutna, ám a gyártók késlekedése miatt az ígért mennyiségnek csak kis része készült el, így Észak-Macedónia mégsem kapott vakcinákat az eredetileg bejelentett februári időpontig. Hasonlóan járt Ukrajna és Moldova is, amely szintén ettől a programtól remélt vakcinaszállítmányokat.

Nyugati oltást küldenek

A héten a szerb kormány bejelentette, hogy vakcina-adományokkal segítik déli szomszédjukat a járvány elleni védekezésben. A védőoltásokat vasárnap vette át egy nyilvános eseményen Zoran Zaev macedón kormányfő Aleksandar Vučić szerb elnöktől a tabanovcei határátkelőnél.

Zaev elmondása szerint a most kapott, kétdózisos vakcinák 2340 ember immunizálására lesznek elegendők. Vagyis ezzel a mennyiséggel „be tudják oldani az összes, COVID-központokban dolgozó szakembert”.

Az átadás egyébként így is csúszott egy hetet. Ezt Vučić azzal indokolta, hogy a szerb kormánynak „további dokumentumokat” kellett adnia a gyártónak, mielőtt exportálhatta a vakcinákat.

Szerbia 7 millió lakosából eddig mintegy 635 millió embert oltottak be, többségüket a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V oltóanyagokkal. A Pfizer-BioNTech-vakcinákat, amelyekből Észak-Macedónia kapott, eddig kis mennyiségben használták Szerbiában, hiszen ezekből Belgrád is kevesebbet tudott beszerezni.

Kígyózó sorok az oltóközpont előtt Belgrádban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:32 0:00

Az EU-tól és Kínától is várnak vakcinákat

A leginkább keresett nyugati vakcinák hiányában Észak-Macedónia Kínából importál oltóanyagot, a szkopjei kormány a múlt héten 200 000 adag vakcina beszerzéséről írt alá szerződést a SinoPharmmal, ezek várhatóan február végére érkeznek meg.

Észak-Macedónia Kína és Szerbia emellett az Európai Uniótól, valamint közeli országoktól, Albániától, Görögországtól, Bulgáriától, Magyarországtól és Lengyelországól próbált vakcinákat kérni. Egyelőre Szerbián kívül másoktól nem kaptak hasonló felajánlásokat, bár az EU közös vakcinabeszerzése után 800 000 adag jutna a macedónoknak is – egyelőre azonban nem tudni, ezek mikor érkeznek majd meg.

Szerbiában nem mindenki ért egyet az észak-macedóniai felajánlással: bár régiós szinten viszonylag jól halad a szerb lakosság átoltása (7 millióból mintegy 600 ezren kaptak oltást, elsősorban kínai és orosz gyártmányút), az AP hírügynökség jelentése szerint többen kritizálták Vučićot, amiért külföldre küldi az oltásokat, miközben Szerbiában még mindig sokan várnak az oltásra – ráadásul sokan ott is a Pfizer-vakcinákat preferálják. Politikai ellenfelei szerint a vasárnapi átadással Vučić saját regionális hatalmi ambícióit követi.

Gyorsít az engedélyeztetésen az Európai Unió

Gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban – mondta az MTI tudósítása szerint Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa egy vasárnapi lapinterjúban.

Az Augsburger Allgemeine című német lapban megjelent interjú szerint a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál.

Az új megoldás révén a biztonsági követelmények nem változnak, mégis gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló oltóanyaghoz jutni. A vakcinák mellett a SARS-CoV-2 okozta betegséget gyógyító szerek engedélyezési eljárását is felgyorsítják, kiemelten kezeli az ügyet.

Sztella Kiriakídisz arról is beszélt, hogy az eddig engedélyezett három oltóanyagból az első negyedév végéig 100 millió adag áll a tagországok rendelkezésére, a második negyedév végéig 300 millió adag, szeptember végéig pedig már 700 millió adag oltást lehet beadni. Így szerinte az Európai Unió teljes lakosságának több mint 70 százalékánál lehet biztosítani a védettséget. És még több oltóanyag lesz, ha bevezetik az amerikai Johnson and Johnson vakcináját is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG