Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Válasz Online: Fidesz-közeli szervezeteknek ad milliárdokat a kormány a választások előtt


A Németh Szilárdhoz, a Fidesz alelnökéhez köthető három alapítvány összesen 84 millió forintot nyert a lap szerint
A Németh Szilárdhoz, a Fidesz alelnökéhez köthető három alapítvány összesen 84 millió forintot nyert a lap szerint

Kihirdették a Városi Civil Alap (VCA) pályázati kiírásainak eredményeit, amelyben 4,8 milliárd forintot döntően fideszes kötődésű szervezetek kaptak, ahogyan 2021-ben és 2022-ben is, mindig a választások előtt – írja a Válasz Online.

Idén önkormányzati és európai parlamenti választás is lesz, ezért a kormány ismét megnyitotta a Városi Civil Alap pályázat többmilliárdos pénzcsapját – írja a Válasz Online. A lap megvizsgálta a nagyobb összegeket elnyerő 251 szervezetet, és azt találta, hogy a forráselosztás szinte kizárólag a Fidesz érdekében történik: 87 százalékuknál kimutatható a kormánypárti kapcsolat.

Az idei évre vonatkozó eredménylistát decemberben tették közzé. Három lezárt pályázati fordulót (2021, 2022 és 2024) vizsgálva a lap szerint bizonyítható, hogy a Fidesz gigantikus, választásokon is bevethető álcivil hálózatot épített három év alatt, rengeteg állami forrás felhasználásával.

A lap szerint ezzel a gyakorlattal lehet némi jogi probléma: a kormányzat elfelejtett törvényileg megágyazni az ilyen pénzosztásoknak, szemben például a 35 évre kiadott kaszinóüzemeltetéssel, autópálya-koncesszióval vagy hulladékgazdálkodással. Ezeket erkölcsi alapon lehet vitatni, de jogszabályok születtek róluk. A VCA-elosztás legalizálásáról azonban még nem alkottak törvényt, tehát elvileg továbbra is hivatali hatalommal való visszaélésnek, befolyással üzérkedésnek számít, ha bizonyos állami civil pénzeket nem a kiírásban szereplő célok szerint, normatív alapon, hanem az országgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti választásokon induló fideszes jelöltek választókerületi érdekeire optimalizálva osztanak el – írja a lap.

XS
SM
MD
LG