Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Túl sokan lettek két Pest megyei választási körzetben, átrajzolnák


Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője tart beszédet a budaörsi Nepomuki Szent János templomban, 2020. október 11-én.
Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője tart beszédet a budaörsi Nepomuki Szent János templomban, 2020. október 11-én.

A Pest megyei kettes és ötös egyéni választókerületben már jóval többen laknak, mint az országos átlag, ezért muszáj módosítani a választókerületek határait. A TASZ szerint itt nem kell rosszindulatú manipulációtól tartani.

106 országos egyéni választókerület van Magyarországon, átlagosan kicsit kevesebb mint 75 ezer választásra jogosult jut egyre.

Két körzetben viszont már 2018-ban is jóval többen laktak, mint korábban, ez a Budakeszi és a Dunakeszi központú, a Pest megyei kettes és az ötös körzet volt. Egészen pontosan 20 százaléknál is nagyobb volt az eltérés az átlagtól, felfelé.

Ezért ilyenkor a választási törvény szerint módosítani kell körzethatárokat. Annál is inkább, mert több környező településen is jelentősen nőtt a lakosságszám, általában sem csökkent Budapest környékének népszerűsége.

Ezért ellenzéki képviselők Szabó Tímea (Párbeszéd) vezetésével módosító javaslatot nyújtottak be a választási törvényhez.

Az indoklás szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) korábbi vezetője, Pálffy Ilona a lemondását megelőző utolsó hatpárti egyeztetésen bemutatott egy javaslatot arra, szerintük hogyan kellene úgy átalakítani a Pest megyei körzethatárokat, hogy a választókörzetek a lehető legkisebb mértékben módosuljanak. A javaslat a leírás szerint ezt a módosítást tartalmazza.

"Régi mulasztását korrigálja ezzel az országgyűlés. Nem egy lehetőség volt számukra, hanem törvény szerint muszáj volt módosítaniuk a megváltozott lakosságszámok miatt. Mások mellett a TASZ is kritizálta, hogy ezt miért felejtették ki a választási törvény novemberi módosítási javaslatából"

-mondta a Döbrentey Dániel a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a Szabad Európának. Szerinte azért sem kell itt a körzethatárok rosszindulatú manipulálásától (gerrymandering) tartani, mert nem a hatalmon lévő csoport nyújtotta be, és az NVI koncepcióját tervezik végrehajtani.

A javaslatban meg is lehet nézni a tervezett változtatásokat, a túl nagy, Dunakeszi központú ötös körzetből például Csömör átkerülne a hatosba. Az ötös körzetben és külön Csömörön is a fideszes Tuzson Bence nyert 2018-ban, a hatosban a szintén fideszes Vécsey László.

Vagy a Budakeszi központú kettes elvesztené Zsámbékot, Perbált, Piliscsabát, Pilisjászfalut, Tinnyét és Tököt, cserébe megkapná például Ürömöt és Pilisborosjenőt. A körzetben egyébként már 2018-ban is több mint 90 ezen laktak, és a fideszes Csenge-Zalán Zsoltot választották legutóbb az itt élők.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG