Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vállt vállnak vetve – Meglepetésvizitet tett Ukrajnában a német pénzügyminiszter


Christian Lindner
Christian Lindner

Christian Lindner német pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy országa „vállt vállnak vetve” áll ki Ukrajna mellett, miközben a háború kezdete óta először látogatott Kijevbe.

Lindner, akinek utazását előre nem jelentették be, érkezésekor azt mondta: „nagyon konkrét” tárgyalásokat fog folytatni ukrán illetékesekkel arról, hogy a német pénzügyminisztérium miként tudja támogatni Ukrajnát most és a jövőben.

„Vállt vállnak vetve állunk Ukrajna oldalán” – mondta Lindner újságíróknak.

A 2022. februári orosz invázió óta Németország mintegy 22 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának humanitárius, pénzügyi és katonai segély formájában – mondta Lindner.

„Ukrajna nem veszítheti el ezt a háborút” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: A szövetségesek milliárdokat ígérnek Ukrajna újjáépítésére a londoni konferencián

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök később azt írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy „fontos találkozója” volt Lindnerrel Kijevben, és megköszönte a német kormány támogatását.

Smihal szerint Lindner a tárgyalások során hangsúlyozta, hogy „Németország továbbra is támogatja Ukrajnát, együttműködési projektjeink hosszú távúak lesznek”.

A két ország már öt beruházási projekten dolgozik körülbelül 247 millió euró értékben, és további három projektet vizsgál, amelyek összértéke meghaladja a hetvenmillió eurót – tette hozzá Smihal.

„Számítunk a német üzleti élet részvételére” Ukrajna háború utáni újjáépítésében – mondta.

„Hangsúlyoztam, hogy meg kell erősíteni a szankciókat az Orosz Föderáció ellen, és el kell kobozni az orosz vagyont, amely az újjáépítés finanszírozásának fő forrása lesz” – tette hozzá Smihal.

Ehhez kapcsolódóan: A külföldre menekült oroszok félnek, hogy a Kreml nyomást gyakorol a vendéglátókra, hogy küldjék vissza őket

Nagy hatótávolságú cirkálórakéták

Lindner látogatásával egy időben Ukrajna egyre nagyobb nyomást gyakorol Németországra, hogy Berlin küldjön nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat az oroszokkal szembeni ellentámadás felpörgetéséhez.

A német kormány eddig ellenállt a kérésnek, attól tartva, hogy a rakéták elérhetik Oroszország területét és kiszélesíthetik a konfliktust.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója a Bild című német lapnak azt mondta, hogy a Taurus rakéták kulcsfontosságúak az ukrán ellentámadáshoz.

A fegyverek hosszú hatótávolságával kapcsolatos aggodalmak enyhítése érdekében Podoljak azt ígérte, hogy a rakétákat „kizárólag Ukrajna területén, a nemzetközileg elismert 1991-es határokon belül használják”.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn arról számolt be, hogy a fővárosban tartott találkozójukon ő is azt mondta Lindnernek: Ukrajnának „borzasztóan nagy szüksége van a megfelelő hadifelszerelésre”.

„Ezek légvédelmi rendszerek és nagy hatótávolságú fegyverek. Számítunk arra, hogy partnereink megértik a helyzetet, azt, hogy itt nincs helye a halogatásnak” – közölte Klicsko Telegramon.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG