Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Valószínűleg orosz kibertámadás érte a lengyel hírügynökséget


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Valószínűleg orosz kibertámadás érte pénteken a lengyel állami hírügynökséget – közölte egy kormánytisztviselő, miután a hírfolyamban hamis cikk jelent meg a katonai mozgósításról.

Varsó többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy kísérleteket tesz Lengyelország destabilizálására az ukrajnai katonai segélynyújtásban játszott szerepe miatt. A vádakat orosz tisztviselők visszautasították.

„A lengyel hírügynökséget érő valószínűsíthető orosz kibertámadás és az állítólagos lengyelországi mozgósításról szóló dezinformáció miatt a belbiztonsági ügynökség az illetékes minisztériummal együttműködve azonnali lépéseket tett” – írta Jacek Dobrzyński, a különleges szolgálatokat koordináló miniszter szóvivője az X-en.

A varsói orosz nagykövetség közölte, hogy nem tudott az esetről, és elzárkózott a további megjegyzésektől.

Ehhez kapcsolódóan: Biden szerint akár háborúhoz is vezethetnek a kibertámadások

Jan Grabiec, a miniszterelnöki hivatal vezetője elmondta, hogy a lengyel különleges szolgálatok vizsgálják az esetet.

Az említett cikk kétszer is megjelent a lengyel állami hírügynökség, a PAP hírfolyamában alig néhány nappal az európai parlamenti választások előtt. Azt állította, hogy Donald Tusk miniszterelnök kétszázezer embert mozgósít harcolni Ukrajnában.

„A hamis cikk kétszer jelent meg pénteken – 14.00-kor és 14.20-kor – írta a PAP. – Mindkét alkalommal visszavontuk. Az első visszavonás után újra kiadták.”

A PAP közölte, hogy vizsgálja az eset körülményeit.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG