Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Változtatott a belügyminiszter az abortusz szabályozásán


A kép illusztráció, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban nőgyógyászati ​​műtétet végeznek a sebészek 2010. december 4-én
A kép illusztráció, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban nőgyógyászati ​​műtétet végeznek a sebészek 2010. december 4-én

A Magyar Közlönyben megjelent változtatás szerint az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én már hatályba is lép - írja a változtatásról elsőként beszámoló 24.hu. Pintér Sándor ezzel a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló korábbi, húsz évvel ezelőtti rendelet mellékletét módosította.

Mint a portál megjegyzi, a gyakorlatban arról van szó, hogy a módosítással a szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését.

A témában korábban több szakértőt is megkérdezett a Szabad Európa. Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet munkatársa egyebek között arról beszélt, hogy Európai összevetésben a magyar szabályozás – szemben a jóval szigorúbb lengyelországival, vagy a teljes tilalomról rendelkező máltaival – a középmezőnybe tartozik. Ugyanakkor az ellátás elérhetősége és a hozzáférhetőség miatt mégis a szigorúbb rendszerek felé hajlik el.

Magyarországon terhességmegszakításra négy indokkal van lehetőség:

  1. ha a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye,
  2. ha a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes,
  3. ha a magzat súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved,
  4. ha terhes nő súlyos válsághelyzetben van. (A súlyos válsághelyzet a törvény meghatározása szerint az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.)

A terhesség alapesetben, a fent felsorolt négy feltétel valamelyikének megléte esetén a 12. hetéig megszakítható, de vannak esetek, például korlátozott cselekvőképesség vagy cselekvőképtelenség, amikor a terhesség a 18. hetéig megszakítható.

Ha több mint 50 százalék az esély arra, hogy a magzat károsodott, a terhesség a 20. hetéig megszakítható. A terhesség az időtartamától függetlenül megszakítható, ha a terhes nő életét veszélyezteti, vagy ha a magzat a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenességben szenved.

Zeller Judit arra hívta fel a figyelmet, hogy a 12. hét nagyon szűk határidő., mert az 5-6. hétnél korábban nem nagyon szokta észrevenni egy nő, hogy terhes, és onnantól kezdve már csak hat hete van arra, hogy azon a négy lépésen végig menjen, amin végig kell mennie az abortuszhoz.

Az abortusz nemzetközi elfogadottsága ig
Az abortusz nemzetközi elfogadottsága ig

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG