Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Van, ahol komplett kórházi osztályok mondtak fel, másutt leállt a szakrendelés


Az egészségügyi személyzet koronavírussal fertőzött beteget kezel a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 23-án.
Az egészségügyi személyzet koronavírussal fertőzött beteget kezel a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 23-án.

Országszerte egyre több egészségügyi intézményében álltak fel vagy fenyegetnek felmondással orvosok és ápolók, akiknek hétfő éjfélig kellett aláírniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.

Aki ezt nem tette meg, annak a közalkalmazotti jogviszonya automatikusan megszűnik. Az érintettek egy része arra panaszkodott, hogy nem ismeri a konkrét ajánlatot. Mások épp az ajánlat ismeretében döntöttek úgy, hogy nem írják alá az új szolgálati jogviszonyon alapuló szerződésüket, mert az új ajánlat szerint nem kaphatják meg azokat az extra díjakat, amelyek miatt eddig megérte dolgozni.

Debrecenben megállapodtak

Ezt kifogásolták egyebek között a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Campus Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának dolgozói is. Mint arról a Szabad Európa beszámolt, február 22-én küldtek levelet a klinika vezetésének, és azonnali egyeztetést sürgettek a megajánlott formában számukra vállalhatatlan munkaszerződésről, ellenkező esetben, mint írták "2021. március 1-től a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik".

Nem állt le a megyei traumatológiai ellátás, mert, mint arról a klinika vezetése az ATV-nek beszámolt, sikerült rendezni a vitás kérdéseket a traumatológusokkal, így "minden akadály elhárult az elől, hogy a Klinikai Központban folyó traumatológiai betegellátás és szakmai munka 2021. március 1-től is zavartalanul folytatódjon a Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály szakorvosainak részvételével".

Szegeden csak május 31-ig írtak alá

Három hónap haladékot adtak a dolgozók a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetésének. A Napi.hu portálhoz eljuttatott közlemény szerint a betegellátás érdekeit szem előtt tartva a dolgozók aláírták ugyan az új munkaszerződést, de azzal a záradékkal, hogy amennyiben május 31-ig az egyetem vezetése nem teljesíti kéréseiket, tömegesen felmondanak.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebook oldalán arról számolt be, hogy a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház traumatológiai, szülészeti-nőgyógyászati, urológiai és sebészeti osztályának dolgozói is levélben jelezték főnökeiknek, nem írják alá a felkínált szerződést, azonnali egyeztetést kértek.

Ők úgy vélik, hogy nem tudnak megalapozott döntéseket hozni, mert a korábbi főigazgatói tájékoztatóban elhangzottakat nem tartalmazza az új munkaszerződés, így például azt, hogy

  • az ügyeletet követő pihenő napot a kórház ki fogja fizetni;
  • bizonytalan az ügyeleti díjazás pontos számításának módja;
  • tisztázatlan a másodállás, magánrendelés engedélyeztetése.

Drámai üzenetekről ír a főpolgármester

Közben Karácsony Gergely arról posztolt a közösségi oldalán, hogy „drámai üzeneteket” kap napok óta budapesti kórházakból, példaként a Szent Imrét és a Jahn Ferenc kórházat említi a főpolgármestert, de mint írja több rendelőintézetből is hasonló jelzés futott be hozzá. „Más települések, a fővárosi kerületek polgármesterei is kétségbeesetten figyelik, milyen drámai helyzetet állított elő a kormány a településük egészségügyi ellátásában” – fogalmaz Karácsony Gergely a Facebookon, sürgetve a kormányt, hogy azonnal vonja vissza „az egészségügyi dolgozókra ráerőszakolt jogállási változásokat” és kövessen el mindent, hogy a napokban felmondott orvosok és szakápolók visszatérhessenek hivatásukhoz, mert tombol a járvány harmadik hulláma.

Lekapcsolták a villanyt

A budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályának dolgozói közül 17 szakápoló és 3 orvos búcsúzott el. A Facebookra kitett közös fotó mellett csak az állt:

"Mi lekapcsoltuk a villanyt".

A poszt már nem elérhető.

Működésképtelenné vált a Jahn Ferenc Kórház egyik belgyógyászata, miután a 15 dolgozóból csak 3 írta alá a szerződését. Az osztály működésképtelenné válását egy Facebookra kitett levél szerint az intézmény orvosigazgatója, Dobosi Zsolt hivatalosan is bejelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központnál.

Az ügyeleti órabér az egyik kritikus pont

A Magyar Orvosi Kamara abban a két kérdésben kért segítséget Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatótól, amelyben a szakmai szervezet szerint a legnagyobb az érintettek elégedetlensége.

A MOK szerint nem elfogadható az orvosok számára az ügyelet 70-80-90 százalékos díjazása, abszurdnak tartják, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben.

A szakmai szervezet szerint ugyanígy elfogadhatatlan, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az országos kórház-főigazgató (OKFŐ) kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG