Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vannak, akik már mától használhatják a felújított Lánchidat, az autók visszaengedéséről konzultáció lesz


Teherautók a felújítás alatt álló Lánchíd próbaterhelésén 2022. november 12-én
Teherautók a felújítás alatt álló Lánchíd próbaterhelésén 2022. november 12-én

Péntek délutántól újra átmehetnek a Lánchídon a buszok, a taxik, a motorosok és a kerékpárosok, miután határidőre elkészült az útpálya felújítása. Az autók visszaengedéséről egy féléves próbaidőszak után kérik ki a lakosság véleményét. A teljes felújítás a tervek szerint jövő őszre készül el, onnantól már a gyalogosok is használhatják a hidat.

Elsőként kerékpárral a felújított Lánchídon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

Már egy 2011-es vizsgálat jelezte, hogy nem lehet tovább várni a Lánchíd felújításával, akkor még a környező terek, a 2-es villamos pályája és a váralagút felújítása is napirenden volt. Kiírták a tendert, de sokkal drágább ajánlat érkezett, mint amennyire számítottak.

Ötvenmilliárdos ajánlatot kaptak, miközben a fővárosnak 17 milliárd forint saját forrása volt, a kormány pedig akkor hétmilliárdos támogatást ígért. A különbség még így is akkora volt, hogy nem tudtak eredményt hirdetni – foglalta össze a Lánchíd felújításának előzményeit Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a még az előző városvezetés ideje alatt történteket.

Elkezdődött a gondolkodás arról, hogy melyek a legszükségesebb elemek, amit mindenképp meg kell csinálni, és mit lehetne kihagyni. Közben 2019 novemberében jött az új városvezetés, majd a Covid-járvány, és a kormánnyal való kapcsolat sem fordult gyümölcsözővé – mondta Tüttő Kata.

Kvíz: Mennyibe kerül a Lánchíd felújítása?

Kiírtak egy tendert csak a Lánchídra, ebből aztán szerződés is lett a híd felújítására az A-Híd Zrt.-vel. Harminc hónap alatt kell végezni, a kormányhatározat szerint azonban a forgalom elől csak 18 hónapig lehet elzárva. 2021. június 16-án zárták le az útpályát, amelyet 2022. december 16-án kell megnyitni, ami meg is történik határidőre – tette hozzá.

Nézze meg galériánkat Budapest születéséről, egyebek mellett a Lánchíd 1914-es újjáépítéséről: Így épült Budapest

A kormányzati hatmilliárd még nem érkezett meg

Arról is beszélt, hogy a felújítás nettó 18,8 milliárd forintba kerül, amit az Európai Beruházási Bank hiteléből finanszíroz a főváros. Menet közben nem történt érdemi áremelkedés egy-két apróságot leszámítva, és minden időben elkészült.

Hangsúlyozta, hogy a kormány még nem fizette ki a sokszor megígért és kormányhatározatba foglalt hatmilliárd forintos támogatást, lényegében az áfát adnák vissza, de ez még nem történt meg.

Most az útpálya készült el a közösségi közlekedés, a taxik, a motorosok és a kerékpárosok számára. A befejező szakasz még hátravan, ez tartalmazza a gyalogosfelületet és a híd lábánál lévő aluljárókat, a díszítőelemeket és a díszvilágítást – mondta a főpolgármester-helyettes. Próbajelleggel megnézik, hogy milyen autós forgalom nélkül, de közben több buszjárat közlekedik majd a hídon, mint a lezárás előtt, nagyobb kapacitással – tette hozzá.

2023 őszére készül el teljesen a híd, akkor már a gyalogosok is használhatják. Utána kezdődik egy konzultáció arról, hogy maradjon-e korlátozott a forgalom a hídon, vagy visszatérjenek az autók is.

Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án
Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án

Orvosi lézerrel tisztított oroszlánok

A Lánchíd hídfőinél lévő oroszlánokat egy év restaurálás után, október közepén helyezték vissza. Az egyenként több mint tíztonnás szobrok három darabból állnak, eredetileg is egyenként három sóskúti mészkőtömbből készültek. A helyükön ragasztották össze őket. A restaurálás alatt kézzel és vegyszerrel tisztították, de még orvosi lézert is használtak, hogy eltávolítsák a legmélyebben lévő szennyeződéseket.

A Lánchíd történelmi, díszes világítóoszlopait, a kandelábereket is felújították, illetve újakat is készítettek. Az eredeti oszlopokból négy nagy Széchenyi-korabeli bronzkandeláber maradt meg. Összesen 24 korábbi kandelábert újítottak fel, 32 oszlopot pedig újra legyártottak. Az eddigi nátriumlámpás világítás helyett LED-et használnak. Az új kandeláberek a mohácsi öntödében készültek.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG