Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vannak még házi feladatok: a "zöld lámpa" csak az első lépés az igazságügyi reformban


Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben, 2022. november 18.

Közösségi médiás posztban adta hírül az igazságügy-miniszter, hogy létrejött a technikai megállapodás az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformról. A szükséges törvényeket pár napon belül el is fogadta a Parlament, de még messze a visszatartott források lehívása – mondja tudósítónk a podcastban.

Itt tudja meghallgatni a beszélgetést:

Vannak még házi feladatok: a "zöld lámpa" csak az első lépés az igazságügyi reformban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:01 0:00

A beszélgetés fontosabb gondolatai:

  • a feltételként szabott 27 mérföldkőből négy vonatkozik a magyar igazságszolgáltatás reformjáról,
  • ha ezt a négyet teljesíti a magyar kormány, akkor elkezdheti a kohéziós forrásokból visszatartott 21,5 milliárd euró több mint felének (13 milliárd euró) a lehívását,
  • valószínűleg ezeknek a pontoknak a teljesítése tűnt a legegyszerűbbnek, ezért lett ez a kormány prioritása,
  • a Parlament már elfogadta a szükséges törvénymódosításokat, de a feltételek valódi teljesítését alaposan megvizsgálja a brüsszeli testület,
  • az egyéb feltételek kérdésében a jogállamisági eljárással összefüggő ügyek megoldása halad a leglassabban, és a brüsszeli döntéshozók azt sem értik, miért veszélyezteti a magyar kormány a tétlenségével az Erasmus és Horizont programok téli időszakának elérést a magyar diákok és kutatók számára.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG