Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vannak még házi feladatok: a "zöld lámpa" csak az első lépés az igazságügyi reformban


Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben, 2022. november 18.
Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben, 2022. november 18.

Közösségi médiás posztban adta hírül az igazságügy-miniszter, hogy létrejött a technikai megállapodás az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformról. A szükséges törvényeket pár napon belül el is fogadta a Parlament, de még messze a visszatartott források lehívása – mondja tudósítónk a podcastban.

Itt tudja meghallgatni a beszélgetést:

Vannak még házi feladatok: a "zöld lámpa" csak az első lépés az igazságügyi reformban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:01 0:00

A beszélgetés fontosabb gondolatai:

  • a feltételként szabott 27 mérföldkőből négy vonatkozik a magyar igazságszolgáltatás reformjáról,
  • ha ezt a négyet teljesíti a magyar kormány, akkor elkezdheti a kohéziós forrásokból visszatartott 21,5 milliárd euró több mint felének (13 milliárd euró) a lehívását,
  • valószínűleg ezeknek a pontoknak a teljesítése tűnt a legegyszerűbbnek, ezért lett ez a kormány prioritása,
  • a Parlament már elfogadta a szükséges törvénymódosításokat, de a feltételek valódi teljesítését alaposan megvizsgálja a brüsszeli testület,
  • az egyéb feltételek kérdésében a jogállamisági eljárással összefüggő ügyek megoldása halad a leglassabban, és a brüsszeli döntéshozók azt sem értik, miért veszélyezteti a magyar kormány a tétlenségével az Erasmus és Horizont programok téli időszakának elérést a magyar diákok és kutatók számára.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG