Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlan látogatásra érkezett a NATO-főtitkár az ukrán fővárosba


A NATO-főtitkár az ukrán parlamentben 2024. április 29-én
A NATO-főtitkár az ukrán parlamentben 2024. április 29-én

Jens Stoltenberg kijevi sajtóértekezletén sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szövetségesek fegyver- és lőszerszállításainak jelentős késlekedése súlyos következményekkel járt a harctéren.

A NATO főtitkára ugyanakkor biztosított arról, hogy rövidesen fel fog pörögni a nyugati segítségnyújtás.

„Az Egyesült Államok hónapokon keresztül nem tudta elfogadni a csomagot, az európai szövetségesek pedig képtelenek voltak a beígért léptékű lőszerszállításra” – mondta.

„Ukrajna hónapokon át fegyverhátrányban volt, és lőszerei tartalékolására kényszerült. (…) De úton van már több segítség” – tette hozzá.

„A lőszerhiány lehetővé tette az oroszoknak az előrenyomulást a frontvonalon, a légvédelem hiányosságai lehetővé tették, hogy több orosz rakéta érjen célba, a mélységi csapásmérési kapacitások hiánya pedig azt, hogy az oroszok nagyobb erőket vonjanak össze” – sorolta.

Stoltenberg a totális ukrajnai háború 2022. februári kitörése óta most járt harmadszor Kijevben.

Joe Biden amerikai elnök előző héten írta alá a 61 milliárd dollár értékű ukrajnai támogatási csomagot, miután a republikánusok feladták a hosszú hónapokon keresztül tartó blokkolást, így a törvényhozás mindkét háza ráütötte a végső pecsétet.

A hadianyagok megindítása nyomán az ukrán haderő nagy valószínűséggel még éppen megelőzhet egy jelentős orosz áttörést keleten – mutattak rá elemzők.

Miközben a nagyjából ezer kilométer hosszú frontvonal nem mozgott sokat a háború kezdeti szakasza óta, a túlerőben lévő megszállók az utóbbi hetekben több ponton bizonyos előrehaladást tudtak elérni.

Ukrajnában a sorozás sem megy zökkenőmentesen, valamint a védelmi vonalak megerősítése is késve kezdődött.

„Továbbra is valószínűtlen, hogy az orosz erők a közeljövőben hadműveleti szinten is jelentős áttörést tudnának elérni” – írta friss helyzetértékelésében a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Az inváziós csapatok ugyanakkor nagy erővel ostromolják Csasziv Jart, amelynek elfoglalása ugródeszka lehetne a Donyecki területen.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétvégén bejelentette, hogy taktikai visszavonulást hajtottak végre három faluban a keleti országrészben.

XS
SM
MD
LG