Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlan látogatásra érkezett Kijevbe az amerikai védelmi miniszter


Volodimir Zelenszkij és Lloyd Austin az amerikai védelmi minisztériumban 2023. szeptember 21-én
Volodimir Zelenszkij és Lloyd Austin az amerikai védelmi minisztériumban 2023. szeptember 21-én

Lloyd Austin az Egyesült Államok pénzügyi és katonai támogatásáról biztosította Ukrajnát az erősödő globális biztonsági kockázatok, például az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése ellenére.

Az amerikai védelmi miniszter vonattal utazott Kijevbe, ahol ukrán kollégája, Rusztem Umerov mellett Volodimir Zelenszkij elnökkel és Valerij Zaluzsnij vezérkari főnökkel is találkozik.

„Azért vagyok ma itt, hogy fontos üzenetet közvetítsek: az Egyesült Államok továbbra is Ukrajna mellett áll Oroszország agressziójával szembeni szabadságharcában, most és a jövőben is” – írta a Pentagon vezetője a korábban Twitterként ismert X-en.

Ez Austin második látogatása az ukrán fővárosban. Az elsőre tavaly áprilisban került sor, mindössze két hónappal az orosz invázió megindítását követően. Ekkoriban sikerült összekovácsolnia Washingtonnak az Ukrajnát támogató, körülbelül ötven országból álló szövetséget, óriási volt a felháborodás Moszkva katonai akciójával szemben a nemzetközi színtéren.

Ezzel szemben most sokan attól tartanak, hogy a gázai háború valamelyest elvonhatja a világ figyelmét és az erőforrásokat Ukrajnától.

Az Egyesült Államok két repülőgép-hordozót, számos vadászrepülőgépet és katonák ezreit vezényelte a közel-keleti régióba, és légicsapásokat is végrehajtott az iraki és szíriai amerikai bázisokat támadó, Irán által támogatott milíciák ellen.

Ukrajnába eddig mintegy 44 milliárd dollár értékben szállított katonai eszközöket az Egyesült Államok, és a többi szövetséges védelmi támogatásának összege is meghaladja a 35 milliárd dollárt.

Az országnak viszont továbbra is a katonai segítségnyújtás fenntartására van szüksége a védekezéshez, miközben a már több mint másfél éve tartó háború a jelek szerint kezdi kifárasztani a nyugati országok némelyikét.

Az ukrán vezetés tagadja, hogy patthelyzet, egyfajta állóháború alakult volna ki a harctéren, miután az idén nyáron indított újabb ellenoffenzíva nem hozott jelentős előrelépéseket. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke múlt héten Washingtonban megerősítette, hogy a hadsereg megvetette a lábát a természetes frontvonalként szolgáló Dnyeper keleti partján.

A tél közeledtével azonban mindkét fél számára egyre nehezebbé válik az előrenyomulás, ami ugyancsak Ukrajna érdekei ellen hathat, ha az amerikai törvényhozás úgy látja, hogy van még idő a támogatások elfogadására.

Fred Kagan szakértő szerint ez hiba lenne. „Ha leállítjuk a segítségnyújtást Ukrajnának, nem csak a patthelyzet folytatódik. A támogatás annak megakadályozásához is kell, hogy az oroszok újra olyan manővereket hajthassanak végre, amelyek lehetővé teszik Ukrajna legyőzését” – közölte.

„A segítségnyújtás elvágásának így az lenne az ára, hogy Oroszország győz, Ukrajna veszít, és a NATO is veszít” – mutatott rá.

A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai védelmi minisztérium Ukrajna támogatására szolgáló büdzséje már meglehetősen szűkös, a kongresszus pedig hónapok óta nem tudja jóváhagyni az új költségvetést, és nem fogadta még el az újabb támogatásokat.

A Pentagon mintegy ötmilliárd dollárnyi felszerelést küldhet saját készleteiből, de ezek pótlására jelenleg csak egymilliárd dollár áll a rendelkezésére.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG