Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Váratlan visszatérés – külügyminiszterré nevezték ki David Cameront az Egyesült Királyságban


David Cameron a brit fővárosban 2023. november 13-án
David Cameron a brit fővárosban 2023. november 13-án

A szigetországot 2010 és 2016 között irányító kormányfő a külügyi tárca élén tér vissza a politikába.

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn jelentette be kormányának átalakítását, amelynek keretében menesztette Suella Braverman belügyminisztert, miután előző héten azon véleményének adott hangot, hogy a rendőrség kivételez a Gázai övezetben folytatott izraeli hadműveletek elleni tiltakozó megmozdulások résztvevőivel.

A miniszter utóda James Cleverly, a brit diplomácia eddigi vezetője lett, akinek helyére pedig általános meglepetésre David Cameront nevezték ki.

Ez azzal vált lehetővé, hogy III. Károly király a kormány kérésére bárói rangra emelte Cameront, így elfoglalhatta helyét a parlament felső kamarájában. A politikai szokásjog megköveteli ugyanis, hogy a miniszteri rangú kabinettagok a törvényhozás alsó- vagy felsőházának tagjai legyenek.

Már évtizedek óta nem volt példa arra az Egyesült Királyságban, hogy egy volt kormányfőt neveznek ki miniszternek, ahogy az is utoljára a nyolcvanas években történt, hogy olyan valaki lesz külügyminiszter, aki nem a parlament választott alsóházában képviselő, hanem a Lordok Házában.

Cameron 2010 és 2016 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjeként, azonban a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződő – népszavazás után lemondott, egyben visszaadta alsóházi képviselői mandátumát.

A döntés közvetlen előzményeként heves belpolitikai vita robbant ki a hétfőn leváltott belügyminiszter megnyilvánulásából, és egyre fokozódott a nyomás leváltása érdekében.

Londonban eddig öt egymást követő héten tartottak demonstrációkat az izraeli hadműveletek ellen. A múlt szombati tüntetés volt messze a legnagyobb: becslések szerint a részvevők száma meghaladta a háromszázezret.

Sokan a tüntetés betiltását szorgalmazták a háborús halottak hivatalos nagy-britanniai emléknapján, a Scotland Yard főparancsnoka azonban nem volt rá hajlandó.

Braverman ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: mindez „azt az érzetet kelti”, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel. Miközben nagyon helyesen kemény választ adnak „az agresszivitásba torkolló szélsőjobboldali és nacionalista demonstrációkra (…) jórészt szemet hunynak”, amikor „a palesztinpárti népség” tanúsít szinte ugyanilyen magatartást.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG