Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Varga Judit az uniós büdzséről szóló döntés előtt: nem kötünk kompromisszumokat


A Nemzetek Európája karrierprogram nyitóünnepségén beszél Varga Judit igazságügyi miniszter.
A Nemzetek Európája karrierprogram nyitóünnepségén beszél Varga Judit igazságügyi miniszter.

Az igazságügyi miniszter az EU-s tagállamok brüsszeli nagyköveteinek ülése előtt néhány órával posztolt. Ezen az ülésen készítik elő az uniós ügyekért felelős miniszterek keddi tanácsülését, amelyen az EU következő hétéves költségvetéséről döntenek. Ennek vétóját helyezte kilátásba a magyar kormány.

Hétfő délután fél háromkor ülnek össze az uniós tagállamok brüsszeli nagykövetei, hogy előkészítsék az Európai Unió hétéves költségvetéséről szóló végső döntést az uniós ügyekért felelős miniszterek keddi tanácsülésén.

Mint arról szerkesztőségünk is beszámolt, az Európai Tanács és az Európai Parlament november elején állapodott meg abban, hogy a jogállamiság értékeihez köti az uniós kifizetéseket. A tervezet szerint ha az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy egy uniós tagállamban megsértik a jogállamiság értékeit vagy azok veszélybe kerülnek, elindulhat az úgynevezett jogállami mechanizmus, amelynek végén megállapíthatják, hogy a jogállamisági alapelvek megsértése az uniós forrásokkal való visszaéléshez vezethet.

A magyar kormány a kezdetektől fogva ellenzi a jogállamisági feltételek bevezetését, amit a „politikai zsarolás” eszközének tart, hogy ezzel a nyugat Magyarországra „erőltesse az akaratát” olyan témákban mint a bevándorlás.

A magyar álláspontot miniszterelnöki levelek formájában ismerjük, Orbán Viktor leszögezte az uniós vezetőknek, hogy ha marad a jogállamisági megközelítés, akkor Magyarország kész lehetetlenné tenni a 750 millió eurós uniós újjáépítési alap aktiválását. Erre az álláspontra erősít most rá Varga Judit igazságügyi miniszter bejegyzése, melyben egyebek között azt fejtegeti, hogy

  • "az uniós támogatások, kohéziós források nem könyöradományok, hanem az Uniós Szerződések alapján Magyarországot jogosan megillető kifizetések. Magyarország ezen forrásokért cserébe a csatlakozáskor rengeteg mindent vállalt (...) és Magyarország is jelentős összegekkel járul hozzá az Unió közös költségvetéséhez."
  • A miniszter szerint "nem Magyarország zsarolja és helyezi nyomás alá Brüsszelt az uniós költségvetési forrásokról döntő tárgyalások során, hanem fordítva".
  • Varga Judit végül azzal zárja posztját, hogy "aki ismeri a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy amikor gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, akkor a magyar emberek és Magyarország nem köt kompromisszumot, jelentsen ez akár szabadságharcot, akár csak egy egyszerű vétót".

A magyar miniszterelnök szerint a jogállamisági vita - amit ő „fölösleges politikai viták okozta időveszteségnek” tart - valójában a bevándorlásról szól, de „nem fogjuk beengedni a migránsokat, ami pénz jár nekünk, ahhoz hozzá fogunk jutni”, fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádióban november 6-án.

A Mandiner írta meg először, hogy Orbán Viktor levelet küldött a német kancellárnak és számos uniós vezetőnek arról, hogy kész vétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. A levél tényét Brüsszelben szerkesztőségünknek is megerősítették.

Közben a Reuters kérdésére hétfőn a magyar kormányszóvivő megerősítette a Portfolio gazdasági hírportál értesülését, hogy ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG