Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új gazdaságvédelmi lépést már tavasszal is bejelentették


Becsei András, a Bankszövetség akkori vezetője és Varga Mihály pénzügyminiszter 2020. április 9-én.
Becsei András, a Bankszövetség akkori vezetője és Varga Mihály pénzügyminiszter 2020. április 9-én.

Varga Mihály új, hatpontos gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot jelentett be. Az első pont érintheti a legtöbbeket, csak az nem új: a járványtól függetlenül javasolták, már tavasszal is bejelentette a kormány, nyáron pedig törvénybe is foglalták.

Hatpontos pénzügyi csomagot fogadott el a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, írja a kormány oldala, Varga Mihály pedig egy Facebookos videóval is elsorolta a bejelentéseket.

A változtatásokat általában jellemzően már régebb óta javasolták szakmai szervezetek. Ezek sorban a következők:

  • ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is.
  • Kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézés lehetőségeit, például a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatóak lesznek például az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok.
  • Bizonyos ingatlanok értékbecslése ingyenes lehet majd. A leírás szerint az ügyek egyharmadában ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok.
  • Felgyorsítják a közjegyzői ügyintézést ingatlanügyeknél, és
  • bevezetik a digitális dokumentumkezelést. Utóbbi kettőnél nem árultak el több részletet, hogy mikre fog vonatkozni.

Ezek közül az első pont azért is érdekes, mert az nem új, már tavasszal bejelentette Gulyás Gergely, nyár óta pedig törvényben is szerepel. Nagyjából egy hónap múlva a mostani bejelentés nélkül is életbe lépett volna.

Ez egyébként nem azt jelenti, hogy mindenhol lehet majd kártyával fizetni, ahol elektronikus pénztárgép van. Hanem csak azt, hogy valamilyen elektronikus fizetési módot biztosítaniuk kell ezeknek a cégeknek is. Ez nagyjából 60 ezer vállalkozást fog érinteni január elsejétől, ennyi cégnek volt elektronikus pénztárgépe, de eddig csak készpénzzel lehetett náluk fizetni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG