Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Várhelyi: Kulcsfontosságú a bővítés az EU jövője szempontjából


Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos Szarajevóban 2021. november 24-én
Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos Szarajevóban 2021. november 24-én

A Nyugat-Balkán csatlakozása kulcsfontosságú az Európai Unió jövője szempontjából, csak ezáltal garantálható ugyanis hosszú távon a régió stabilitása, biztonsága és jóléte – mondta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja.

A bővítés a jövő kulcsa? című budapesti konferencián a tisztségviselő azt hangoztatta, hogy a térség minden szempontból Európához tartozik, közösek a történelmi gyökerek, nagy a kölcsönös függőség.

Kijelentette: az EU-tagság ígérete a legnagyobb hajtóereje a reformoknak, a konfliktusok utáni konszolidációnak, hosszú távon pedig gazdasági és társadalmi jólétet eredményez.

Várhelyi aláhúzta, hogy a folyamatot ki kell mozdítani a holtpontról, és kitért arra is, hogy az utóbbi években sikerült megerősíteni az érintett országokban az európai uniós csatlakozás támogatottságát, és ennek köszönhetően felgyorsult az egyeztetés egyes, már megnyitott tárgyalási fejezetekben.

„Meghatároztunk egy gazdasági és fejlesztési tervet is, amely mintegy harmincmilliárd eurónyi beruházást visz a nyugat-balkáni régióba, amely egyharmada a teljes régió GDP-jének. Azt reméljük, hogy a beruházásokból további GDP-egyharmad realizálódik” – mondta.

Az EU-biztos ugyanakkor hozzátette, hogy a Nyugat-Balkánnak a csatlakozás felgyorsítása érdekében „további reformokat kell megvalósítania, elsősorban az emberi és kisebbségi jogok érvényesítése, a működő piacgazdaság tekintetében” – tette hozzá Várhelyi Olivér.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG