Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálat jöhet Várhelyi Olivér magyar EU-biztos ellen


Alekszandar Vučić szerb elnök mellett Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos 2022. május 11-én, Büsszelben.
Alekszandar Vučić szerb elnök mellett Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos 2022. május 11-én, Büsszelben.

Az Európai Bizottság vizsgálatát kezdeményezhetik a napokban Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ellen. Az ezt sürgető jelentést az EP külügyi bizottsága már elfogadta. Eszerint Várhelyi, noha mást mond nyíltan, de valójában szándékosan törekszik arra, hogy csorbítsa az unióhoz csatlakozni kívánó országok jogállamisági feltételeinek jelentőségét.

„...a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét"

– áll az EU külügyi bizottsága által a Népszava szerint már el is fogadott szövegű jelentésben. Ez egyébként az EU külpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelés.

Ebben a jelentésben egyben egy Európai Bizottság által indított vizsgálatot is sürgetnek a biztos tényleges tevékenységének ellenőrzésére. Maga a jelentés pedig várhatóan a napokban szavazásra is kerül az Európai Parlamentben.

Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő a lapnak azt mondta, hogy a parlament tisztán szeretne látni. Fel akarnák mérni, hogy Várhelyi Olivér mindenféle politikai befolyástól függetlenül, és az EU általános érdekeinek figyelembe vételével végzi-e a munkáját.

Sok cikk született és egyéb információk is keringenek ugyanis arról a képviselő szerint, hogy Várhelyi a csatlakozni vágyó országok teljesítményének értékelésekor igyekszik háttérbe szorítani a demokrácia és a jogállamiság szempontjaiból következő elvárásokat. Viszont ügyel rá, hogy nyilvánosan mindig mást mondjon, azt, amit egyébként elvárnak tőle, érvelt Reuten képviselő.

Várhelyit tavaly nyáron is bírálta az Európai Parlament hasonló okokból. Akkor a Szerbiáról szóló jelentésében a parlament aggodalmát fejezte ki azon nyilvános állítások miatt, amelyek szerint Várhelyi a csatlakozásra váró országokban nem tulajdonít kellő jelentőséget bizonyos, a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseknek.

Témába vág: Várhelyi Olivér stábja rendszeresen koordinált Deutsch Tamással, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetőjével.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG