Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálóbizottságot alapítottak a fővárosi Városháza-ügyben


Fővárosi koronavírus-tesztátallomás a Városháza mögött, 2021. feburár 18-án.
Fővárosi koronavírus-tesztátallomás a Városháza mögött, 2021. feburár 18-án.

A fővárosi Fidesz vizsgálóbizottságot akart a budapesti Városháza feltételezett, de nem megvalósult eladási ügyében. A többségben lévő ellenzéki képviselők pedig megszavazták nekik ezt a közgyűlésben. Karácsony Gergely elmondta, hogy készségesen áll az összes vizsgálatuk elé, és minden kapcsolódó irat nyilvános.

Az egyik legszokatlanabb kampánytéma a fővárosi Városházának eladási ügye, ahol a Fidesz úgy gyanít korrupciót, hogy nem adták el az épületet, sőt, döntés született az ellenkezőjéről.

Viszont névtelen hangfelvételeken ismeretlenek bejelentették, hogy a fővárosi önkormányzatot szerintük átszövi a korrupció. A fővárosi Fidesz ezek miatt vizsgálóbizottság felállítását akarta elérni. Az ügyről alább olvashat részletesebben.

A kormánypárti képviselők kérését egyhangúlag megszavazta az ellenzéki többségű közgyűlés. A vizsgálóbizottságot a fideszes Kovács Péter XVI. kerületi polgármester vezeti majd, a pártból benne lesz még Láng Zsolt és Bagdy Gábor is. Rajtuk kívül Horváth Csaba (MSZP), Szaniszló Sándor (DK), Soproni Tamás (Momentum) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) kerületi polgármesterek is részt vesznek a bizottság munkájában, írta a Telex. A jelentésüket a decemberi közgyűlésre kell elkészíteniük.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy az összes vizsgálat elé készségesen áll, nincs takargatnivalója, nyilvánosak az ügyben a döntések és a döntés-előkészítő anyagok is. Kiemelte még, hogy vizsgálóbizottságot állítanak egy nem létező ügy kivizsgálására, miközben az előző két ciklusban a létező ügyek kivizsgálására sem hoztak létre ilyen testületet, írta a Népszava.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi vezetője szerint most a Városháza a legbotrányosabb ügy a magyar politikában, nagyon súlyosnak érzi az ismeretlenek által megfogalmazott szóbeli vádakat, és nem biztos benne, hogy a decemberi közgyűlésig mindent ki fognak tudni vizsgálni, amit szeretnének.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG