Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nehéz helyzetbe hozza a kismamákat a védőnői rendszer átalakítása Érden


A kép 2015-ben készült Nyíregyházán (illusztráció)
A kép 2015-ben készült Nyíregyházán (illusztráció)

Érd 24 védőnői körzetéből hetet a város másik végére, hat kilométerrel távolabb költöztettek a szolgálat államosítása nyomán, a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház döntése alapján. Az önkormányzat és a szolgálatnak otthont adó épület tulajdonosa is állítja: ajánlottak megoldást a maradásra, de nem kaptak választ. A hét védőnői körzet több ezer családot szolgál ki.

Az önkormányzat fizette volna tovább a rezsit, beszállt volna a bérleti díjba is, míg a szolgálatnak helyet adó épület magántulajdonosa azt is felajánlotta, hogy felújítja az épületet, csak maradjanak a védőnők – értesült a Népszava. Hozzáteszik: a költözést a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) is ellenezte.

A lap úgy tudja, hogy a város ellenzéki polgármestere, Csőzik László tavaly decemberben levélben kérte Bedros J. Róbert kórházigazgatót a döntés újragondolására, az épület tulajdonosa, egy cég pedig kezdeményezte a kórháznál, hogy kössenek használati szerződés. Nem kaptak választ a felajánlásra, arról sem értesítették őket, hogy még az év vége előtt átköltöztetik a védőnőket.

A hét védőnői körzet több ezer családot szolgál ki, akik most nehéz helyzetbe kerültek, mert nagy a távolság, a tömegközlekedés nehézkes, akinek nincs kocsija, az hat kilométert gyalogolhat Érd fenyves-parkvárosi és parkvárosi részéről, hogy elérje a szolgáltatást.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság viszont állítja, hogy a Szent Imre kórházhoz semmilyen megkeresés nem érkezett a haszonélvezeti jog törlésével kapcsolatban, az ingatlant birtokló cég pedig a piaci ár három-négyszeresét követelte bérleti díjként, ezért csak a költözéssel lehetett biztosítani a folyamatos védőnői ellátást.

Magyarországon 2023. július 1-jével államosították a szektort, önkormányzati helyett központi, kórházi irányítás alá került a védőnők túlnyomó része. A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a százéves védőnői rendszer centralizációjának módjával, lehetséges következményeivel. Részletes, a megértést infografikákkal segítő elemzést olvashat a témában itt:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG