Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vége a benzinárstopnak: már csak piaci áron lehet tankolni


Üzemanyaghiány a Mol Árpád fejedelem úti benzinkútján 2022. december 5-én
Üzemanyaghiány a Mol Árpád fejedelem úti benzinkútján 2022. december 5-én

A kormány a brüsszeli szankciókra hivatkozva törölte el az üzemanyagok hatósági árát. Az intézkedés kedd 23 órától lépett életbe, vagyis most már senki sem tud 480 forintos áron tankolni.

„A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány a Mol javaslatára a benzinárstopot megszünteti” – jelentette be kedd este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető szerint a brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani.

Gulyás Gergely jelezte: a szankciók életbelépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. „A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását” – tette hozzá.

A bejelentés pillanatában jelent meg az erről szóló Magyar Közlöny is. Ebből kiderült, hogy kedd 23 órától lépett életbe az ársapka eltörlése, vagyis most már mindenki csak piaci áron tankolhat.

Egy liter benzin 641 forintba, míg a gázolaj 699 forintba kerül, vagyis 33–45 százalékkal drágulnak az üzemanyagok. Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója szerint komoly ellátási problémák alakultak ki az elmúlt hetekben.

Hernádi szerint az elmúlt 31 évben nem volt erre példa, teljes leépülésről beszélt. „Olyan intézkedéseket kellett bevezetni, amit korábban soha, a helyzet így is kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta” – mondta.

Az utóbbi hét napban több mint ötvenmillió litert értékesített a Mol, ez hatvan százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Csak idén 2,2 milliárd liter üzemanyagot adott el, míg tavaly egész évben 1,5 milliárd liter volt az értékesített volumen.

Ezekből a számokból látszik, hogy nagyon megnőtt a fogyasztás. Ahogy korábban beszámoltunk róla, míg Lengyelországban hat százalékkal csökkent az üzemanyag-forgalom az idei harmadik negyedévben, Magyarországon 18 százalékkal nőtt. Nagy valószínűség szerint vissza is éltek az olcsó üzemanyaggal.

Azzal, hogy már csak piaci áron lehet tankolni, ismét visszatérhet az import, mert a 480 forintos hatósági nagykereskedelmi ár miatt nem érte meg Magyarországra hozni üzemanyagot.

Hernádi szerint már rövid távon jelentkezhetnek a kedvező hatások, de egy-két hónapra szükség van a piac helyreállásához, vagyis ennyi idő kell ahhoz, hogy az importőrök ismét elkezdjenek üzemanyagot hozni az országba. A Mol vezére szerint viszont a sokkszerű, pánikvásárlási helyzetek már a következő naptól meg fognak szűnni.

A dráguló üzemanyagok miatt az infláció is nőni fog, mivel a szállítási költségek emelkedése szinte minden termékre hatással van.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Szabad Európa még adásba nem került podcastjában azt mondta, hogy furcsa volt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 25 százalékos inflációs prognózisa, mert az elemzők 23 százalékon várták a fogyasztói áremelkedések tetőzését. A közgazdász szerint ez csak akkor lehetséges, ha a kormány eltörli az üzemanyagárstopot, ami végül be is következett.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet áruhiányhoz. Szerinte ha a hiány eléri azt a mértéket, hogy a termék nem biztosítható a családoknak, akkor az ársapka értelmét veszíti.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG